Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Szombaton a harmadik elődöntővel folytatódik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenye, A Dal: az M1 és a Duna World csatornán élőben látható show-ból újabb hat előadó és szám jut a február 15-16-i középdöntőbe. A február 22-i döntőben derül ki, melyik dal képviseli Magyarországot a májusi koppenhágai nemzetközi megmérettetésen.

a-dal-elso-elodonto

Az 59. Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének végső szakaszába jutott harminc dal előadói közül a harmadik elődöntőben is tíz lesz látható-hallható.

A műsorban Radics Gigi – Catch Me (szerző: Maria Marcus, Freja Blomberg, Charlie Mason); a Fool Moon – It Can’t Be Over (Bella Máté, Rácz Gergő, Galambos Attila, Szente Vajk); Gájer Bálint Elmaradt pillanatok (Romhányi Áron, Gájer Bálint, Orbán Tamás); Knoll Gabi Sweet Memories (Mike Previti, Steve Horner, Knoll Gabi); a New Level Empire – The Last One (Krajczár Péter, Ujvári Zoltán Szilveszter, Nyujtó Sándor, Mayer Petra); a BülBüls Minden mosoly (Bruzsa Gábor, Demeter Géza); Király Linda Everything (Shannon Sanders, Király Linda); a Honeybeast A legnagyobb hős (Bencsik Kovács Zoltán); Pál Dénes Brave New World (Gatti Di Amalfi, Jónás Vera) és a Mystery Gang Játssz még jazzgitár (Egri Péter) című dala hangzik el.

Utóbbi előadó, a háromfős Mystery Gang (Egri Péter – gitár, ének; Paszinger Zoltán – basszusgitár, bőgő; Tamási László – dob) hosszú évek óta a hazai rockabilly színtér nemzetközileg is ismert szereplője, amely autentikus formában mutatja be, milyen volt a rock and roll Amerikában az ötvenes évek derekán.

“Számunkra a rockabilly nem egyszerűen egy stílus, a zenei és kulturális keretek mélyebb gyökerűek, mint sok ismert rock and roll előadó esetében. A korai rock and roll mellett a negyvenes évek végi western szving, a korai rhythm and blues, illetve a hatvanas évek közepi hangzás is masszívan jelen van a zenénkben” – mondta Egri Péter korábban az MTI-nek.

Az utolsó elődöntőben is láthatnak a nézők egy extra produkciót, egy népszerű magyar számmal.

A Dal első, január 25-i elődöntőjéből Király Viktor Running Out of Time, Marge Morning Light, Szabó Leslie Hogy segíthetnék?, Oláh Ibolya 1 percig sztár, a Group’N’Swing Retikül, illetve a Depresszió Csak a zene című száma jutott tovább. A február 1-jei második elődöntőből Kállay-Saunders Running, Joni Waterfall, Bogi We All, Polyák Lilla Karcolás, a Muzikfabrik This Is My Life, illetve Dér Heni Ég veled című dala került a középdöntőbe. A három elődöntőből továbbjutó összesen 18 dal február 15-én és 16-án mérkőzik meg, a két középdöntőből négy-négy jut a február 22-i döntőbe.

A középdöntőbe, majd a fináléba kerülő produkciók egyik felét a szakmai zsűri választja ki, másik felét a tévénézők telefonos szavazása határozza meg. A döntőben majdan elhangzó nyolc dal közül négyet juttat a zsűri a végső fázisba, közülük ismét a nézők döntik el, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 6. és 10. között Koppenhágában.

A négytagú zsűriben Kovács Kati és Rúzsa Magdi énekesnő, Rákay Philip, az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese és Csiszár Jenő rádiós műsorvezető szerepel. ByeAlex, aki Magyarország képviseletében a tavalyi malmői Eurovíziós Dalfesztiválon a 10. helyen végzett, digitális kommentátorként dolgozik az élő műsorokban, akit rendszeresen kapcsolnak az adás ideje alatt. A Dal két műsorvezetője Gundel Takács Gábor és Novodomszky Éva, a backstage-ben Rátonyi Krisztina és Harsányi Levente kérdezi az előadókat.

A Dal című show saját fejlesztésű produkció, amely közmédiás szerkesztők ötlete alapján valósul meg, immár harmadik éve. Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójába 435 dalt neveztek, a mezőnyt az előválogatás során szűkítették 30-asra.

Az idei, sorrendben 59. Eurovíziós Dalfesztivált májusban azért rendezheti Dánia, mert tavaly a malmői versenyen Emmelie de Forest dán énekesnő győzött Only Teardrops című dalával. A fesztivált az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a fesztivált.

Az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.