KezdőlapZeneEurovízióSvájc nonbináris énekese nyerte a 2024-es Eurovíziós Dalfesztivált - ezzel a fantasztikus...

Svájc nonbináris énekese nyerte a 2024-es Eurovíziós Dalfesztivált – ezzel a fantasztikus dallal győzött!

-

A 24 éves svájci Nemo nyerte a Malmőben megrendezett 68. Eurovíziós Dalfesztivált, a „The Code” című dalával.

„Remélem, ez a verseny beváltja az ígéretét, és a méltóságért és a békéért küzd” – mondta az énekes miután átvette a trófeáját a tavalyi győztestől.

Hirdetés

Az énekes összetörte a trófeát, amikor a színpadra tette.

A történelemben először fordult elő, hogy egy országot kizártak a versenyből. A döntő előtt zárták ki Joost Klein holland énekest és rappert, mert a produkciós csapat egyik női tagja feljelentést tett ellene.

Hirdetés

De a botrányok nem álltak meg itt az idei dalfesztiválon. Több ezer tüntető vonult utcára, hogy az izraeli versenyző ellen tüntessen, köztük volt Greta Thunberg is, akit a rendőrök vezették el a helyszínről.

„Nem csak a kódot törtem el, hanem a trófeát is” – mondta nevetve Nemo a győzelem utáni sajtótájékoztatón, utalva annak a dalnak a szövegére, amellyel megnyerte a versenyt.

Nemo győztes dalát, a „The Code”-t Benjamin Alasu, Lasse Midtsian Nymann, Linda Dale és Nemo Mettler írta, és az opera, a rap és a pop keveredik benne – írja a Twice.hu.

„‘The Code’ annak az utazásnak a történetét meséli el, amelyet azzal kezdtem, hogy rájöttem, nem vagyok sem férfi, sem nő” – mondta korábban Nemo, aki Svájc harmadik győzelmét nyerte el az Eurovízión.

Ez Svájc első győzelme Celine Dion 1988-as „Ne partez pas sans moi” című dala óta.

Izrael 323 pontot kapott a közönségtől. Az első öt helyezett a zsűri szavazása után: Svájc – 365 pont, Franciaország – 218, Horvátország – 210, Olaszország – 164, Ukrajna – 146.

A holland zsűri nem volt hajlandó kihirdetni saját szavazatát, miután Joost Kleint kizárták a produkciós csapat egyik tagjának panasza nyomán.

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek