Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Szombat este zajlott Európa legjelentősebb zenei fesztiválja, a 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál, amelyen Magyaroszág is képviseltette magát a Compact Disco Sound Of Hearts című dalával. 2012 nagy nyertese Svédország lett.

Az azeri fővárosban, a Kaszpi-tenger partjára épített Kristálycsarnokban (Crystal Hall) mintegy 25 ezer ember, világszerte pedig 100-120 millió tévénéző követte nyomon az 1956 óta minden évben zajló, és ezzel a világ legrégebben folyamatosan működő zenei fesztiválját.

A fogadási irodák alapján a Svédországot képviselő Loreen Euphoria című dala, az Oroszországból érkezett udmurt nagymamák, a Buranovszkije Babuski Party For Everybody című produkciója, valamint az olasz Nina Zilli L’amore é femmina (Out of Love) című száma volt a legesélyesebb arra, hogy győzzön az 57. Eurovíziós Dalfesztivál szombat esti bakui döntőjében, amelynek a magyar Compact Disco zenekar is résztvevője volt.

A pappírforma nem hazudtolta meg magát, így 2012-ben Svédország nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. Loreen 372 ponttal fölényesen nyerte az idei dalversenyt.

Loreen – Euphoria

A szombati döntőben 26 ország mérettette meg magát. A 42 indulóból a döntő 26-os mezőnye úgy alakult ki, hogy a keddi és a csütörtöki elődöntőből tíz-tíz ország jutott be. Kedden került a fináléba a Compact Disco.

A döntőben fellépő 26 előadóra már a péntek esti főpróba után szavazott az induló 42 ország öt-ötfős szakmai zsűrije, ám ennek eredményét titokban tartották. A végső pontszámba a zsűriké 50 százalékban számított bele, a másik 50 százalékot a televíziónézők voksai adták: ők a szombat esti élő adásban az utolsó dal elhangzása után 15 percen át szavazhattak, saját országuk fellépőjére azonban nem.

Lorren 372 pontot kapott, míg a második helyen az oroszok végeztek 259 ponttal. A harmadik helyen Szerbia végzett 214 ponttal.