Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

“Egy kicsit hullámvasúton éreztem magam” – mondja James Blunt, a maga tipikus száraz brit stílusában. Két albummal, két világkörüli turnéval és 18 millió eladott lemezzel később Blunt végre új lemezzel jelentkezik, mely november 5-én jelent meg, és a “Some Kind of Trouble” címet viseli.

Az album kifejezetten vidám és nem cinikus. “A korai nyolcvanas évek hangulatát idézi, ugyanazt az optimizmust, amit tiniként éreztünk” – mondja Blunt. “A szabadság és a naivitás érzését örökíti meg a lemez.”

Blunt első lemeze, a “Back to Bedlam” azonnal nemzetközi szupersztárrá avanzsálta őt olyan masszív szerzeményekkel, mint a “You’re Beautiful,” a “High” és a “Goodbye My Lover.” Második albuma, a 2007-es “All the Lost Souls” 10 országban indított a listák első helyén, közel 5 millió példányban kelt el világszerte, és olyan slágereket tartalmazott, mint a “1973,” a “Same Mistake” és a “Carry You Home.” Rengeteg díjat nyert, köztük két Brit Awardot, két World Music Awardot, két MTV Video Music Awardot, egy MTV European Music Awardot és öt Grammy-jelölést is begyűjtött.

Blunt szerint az első két album az akció és a reakció volt. A harmadik lemezzel egy teljesen új fejezetet kíván nyitni: “A második album nagyon befeléforduló volt. Az új dalok azonban a valóságról szólnak. Olyan dalokat írtunk a barátaimmal, melyek a világról szólnak, amiben élünk és amerre tartani akarunk.”

A lemezt javarészben Londonban vették fel James turnézenészeivel, producere Steve Robson volt, és olyan dalok találhatók rajta, mint pl. a keserédes “These are the Words”, a határozott “Superstar” és a fülbemászó “Stay the Night“, ami az első kislemezdal is egyben, és október végén jelent meg. A dal Blunt, Robson és a OneRepublicos Ryan Tedder szerzeménye. Ez az első eset, hogy James két másik dalszerzővel együtt írt meg egy dalt.

“Korábban először megírtam egy dalt és később rögzítettük. Most ez valahogy spontán történt” – emlékszik vissza az énekes. Robsonon kívül szerzőtársai voltak még a The Bird & the Bee-s Greg Kurstin, a Better Than Ezra-s Kevin Griffin, Wayne Hector és az “All the Lost Souls”-on is már közreműködő Eg White, akivel a “Turn Me On”-t írták közösen, amely kicsit lerombolja majd a “Mr. Érzékeny” képet, amit eddig Bluntról alkothattunk. “Az emberek azt várják tőlem, hogy komoly legyek, de ez nem a teljes valóság. Talán ezen az albumon egy másik oldalamat is megláthatják.”

Blunt sosem volt az a művész, aki azt gondolta, hogy a világ körülötte forog. Sőt, úgy gondolja, hogy a népszerűség kihasználásának legjobb módja, ha felhívjuk vele a figyelmet bizonyos dolgokra. Ő maga például a 2008-2009-es turnéján a Doctors Without Borders, egy nemzetközi orvosi humanitárius szervezet részére gyűjtött pénzt, de szorosan együttműködik a Friends of the Earth mozgalommal is, akik a klímaváltozásra próbálják felhívni a figyelmet.

Bár imád dalokat írni, Blunt leginkább mégis élőben szeret fellépni. 2011-ben újra turnéra indul, és már nagyon várja. “Jöjjön csak ki a lemez, és irány a turnébusz!” – mondja. “Remekül fogjuk érezni magunkat, miközben élőben játszhatjuk ezeket a dalokat.”