Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A hazai elektronikus pop egyik legjobbja, a Compact Disco képviseli Magyarországot és a közmédiát az 57. Eurovíziós Dalfesztiválon, miután megnyerte az MTVA és a Magyar Televízió által 2011 decemberében meghirdetett A Dal című hazai válogatót szombaton este.

Az m1 élő adását 1 millió 15 ezren nézték végig, a Duna World élő közvetítésének köszönhetően számtalan országból érkeztek szavazatok a dalokra.

A Compact Disco képviselheti Magyarországot és a közmédiát a májusi Eurovíziós Dalfesztiválon Bakuban. Az MR2-Petőfi Rádió hallgatói körében is népszerű zenekar kifejezetten erre az alkalomra írt, Sound of our Hearts című számával nyerte meg a hazai válogatósorozatot. A döntőbe jutott nyolc dal, a Caramel, a Compact Disco, Fábián Juli&Zoohacker, Gyurcsík Tibi, Heincz Gábor Biga, a Király testvérek, Tóth Gabi és Veres Mónika által bemutatott magas színvonalú produkciók közül a nézők szavazatai alapján legnépszerűbbnek bizonyult négy dalból a zsűri nevezte meg győztesként a Compact Disco szerzeményét.

A közmédia utoljára tizenöt évvel ezelőtt vállalkozott hasonló nagyságrendű élő show-műsorra. A Dal című háromrészes műsorsorozat az elmúlt év integrációs folyamatának egyik kiemelkedő eredményeképpen jött létre. A nézők nagy érdeklődéssel követték figyelemmel A Dalt, az m1 a két elődöntővel és a tegnapi döntővel is jelentős nézettségi sikereket könyvelhetett el.

A döntő átlagos nézettsége 1 millió 15 ezer fő volt, a tévénézők 20,8 százaléka, azaz minden ötödik néző az m1-et választotta szombaton, a Dal közvetítése alatt – nyilatkozta Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója vasárnap délelőtt. – Az AGB Nielsen adatait vizsgálva megtudhattuk, hogy az m1 a hazai döntő idősávjában a teljes népességben és a felnőttek körében is a legmagasabb nézettséget könyvelheti el a közszolgálati csatorna. Nagy öröm számunkra, hogy a kétórás műsorfolyam idején az m1-re közel 2,5 millióan kapcsoltak oda legalább 1 percre. Az adatokat kiértékelve kiderült az is, hogy a műsor a 18-49 évesek körében is nagyon jó eredményt ért el: a közönségarány a fiatalabb célcsoportban is 17,1% lett. – hangsúlyozta Böröcz István.

A Compact Disco klasszikus és modern tartalmakat és formákat, funkot, soult, jól ismert diszkóhagyományokat és a modern elektronikus tánczenét elegyítő friss, angolul éneklő hazai formáció. A 2008 augusztusában alakult együttes tagjai a Collins & Behnam DJ-páros egyik fele, Behnam Lofti, a korábban a Brownfield és Toy Division zenekarok billentyűse, Pál Gábor, az ugyancsak a Brownfieldből ismert Walkó Csaba énekes, valamint az utoljára csatlakozó Sándor Attila basszusgitáros. Első lemezük Stereoid címmel jelent meg 2009 decemberében. 2011-ben került piacra a II című albumuk, amelyről a Feel The Rain című dal berobbant a rádiós játszási listák élére. 2011-ben a Fonogram gálán elnyerték az év elektronikus zenei produkciójának járó díjat.