KezdőlapSzínesA Berlini Filharmonikusok elképesztő Tom és Jerry előadásukban még a kutyaugatást is...

A Berlini Filharmonikusok elképesztő Tom és Jerry előadásukban még a kutyaugatást is imitálták

-

Mi történne, ha egy zenekar ütőhangszeres szekciójában elszabadulna egy macska és egy egér? Nos, a Berlini Filharmonikusok pontosan ezt mutatták meg egy különleges fellépésen, ahol a népszerű rajzfilm, a Tom és Jerry zenéjét játszották el. Sőt, még a kutyaugatást is élethűen imitálták, hogy teljes legyen a hatás.

A Tom és Jerry igazi klasszikus rajzfilmsorozat, amit eredetileg 1940-től 1967-ig gyártottak. A sorozatot William Hanna és Joseph Barbera írta és rendezte a Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) filmstúdió számára. A rajzfilm zenéjét pedig az MGM akkori rezidens rajzfilmzeneszerzője, Scott Bradley szerezte.

Hirdetés

Bradley a klasszikus zenei tudás hatalmas mélységeiből merített a filmzenéiben, olykor az Arnold Schönberg által kidolgozott különleges 12 fokú technikát (dodekafóniát) használva.

„Remélem, Dr. Schönberg megbocsátja majd nekem, hogy az ő rendszerét használva vicces zenét komponáltam, de még a zenekar tagjai is jókat nevettek, amikor felvettük” – mondta egy alkalommal Bradley rajzfilmekhez írt zenéjéről.

Hirdetés

A Berlini Filharmonikusok Sir Simon Rattle karmester vezetésével adták elő a népszerű rajzfilm zenéjét egy előadáson, a zenekar ikonikus nyári szabadtéri koncertjén a berlini Waldbühne amfiteátrumban, és a nem mindennapi produkció a közönség minden tagjának mosolyt csalt az arcára, megidézve a klasszikus macska-egér játékot az ütőhangszerek szekciójában.

A Berlini Filharmonikusok szórakoztató feldolgozása a YouTube-on is nagy sikert aratott.

„Bradley zenéje Stravinsky, Bartók, Hindemith és Schönberg zseniális szintézise az amerikai populáris dalformával együtt, Stephen Fostertől Gershwinig. Szerintem egy rendkívül alulértékelt zeneszerző.” – jegyezte meg egy hozzászóló.

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek