Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Ifjabb Malek Miklóst az utóbbi hónapokban ismerte meg az ország. Láttuk szégyellősnek, csendesnek, határozottnak és szigorúnak, de egy dolog biztos. A visszafogott, ugyanakkor játékos és kemény mentort mindenki megkedvelte, az internetet elárasztották a vele szimpatizáló nézők szeretetteljes vagy épp szerelmes üzenetei. A sikeres zeneszerző és zenei producer az X-Faktorban a csapatok mentora lett. 

Milyen elvárásokkal érkeztél az X-Faktor első válogatóira?

Nekem nincsenek elvárásaim az élettel kapcsolatban. Nyitott gondolkodással állok minden elé, várom, hogy kellemesen meglepődjek, vagy kellemesen csalódjak… Mindig valami jót várok.

Tudod, hogy neked már kialakult egy komoly rajongótáborod a műsor indulása óta?

Nem nagyon. Csak az internetről tájékozódom. Nyitottam egy Facebook aloldalt és már majdnem háromezer nő van rajta.

A kommentelők is nagyon szeretnek. Az első adásokban te voltál a legvisszafogottabb zsűritag, a nézőknek úgy tűnt, mintha furán éreznéd magad a kamera előtt, és nem is tűnsz exhibicionista alkatnak.

Valóban új volt nekem ez a szerep, főleg olyan erős egyéniségek mellett mint Nagy Feró, Ildikó vagy Péter, akik médiaprofik. Ők bármikor bármiről tudnak beszélni, bármilyen formában, bármilyen érzelemmel megtöltve. Én emberekkel foglalkoztam egész életemben, az egyáltalán nem áll tőlem távol, hogy kritikát mondjak valakiről, építő kritikát vagy vicces kritikát. De azt, hogy ezt kamerák előtt tegyem, úgy, ahogy ezt egy műsorban kell, kihívás volt mindenképpen.

A Mentorok házában úgy láttam, hogy te vagy a legszigorúbb mentor. El tudod határolni magad az érzelmektől, ami egy-egy versenyzőhöz köt, te tűntél a legkeményebbnek, ezt jól érzem?

Nem tudom, hogy én voltam-e a legkeményebb, mert nem láttam a többieket. Nehéz ezt megfogalmazni, sokszor úgy érzem, hogy az életet nem lehet túl komolyan venni, mert az ember belebetegszik, a munkámat viszont nem tudom félvállról venni. Ez egy munka, én ide dolgozni jöttem, az a munkám, hogy ezeket az embereket mentoráljam, és kiválasszam a lehető legjobb versenyzőket. Mivel itt emberek életével játszunk, ezt nem lehet félvállról venni. Nem lehet játszani más érzelmeivel és életével. Nem engedek olyasvalakit tovább, akiről tudom, hogy el fog bukni, vagy aki nincs erre készen.

Mennyire befolyásolt a nővéred véleménye?

Megerősített. Nem volt olyasmi, amiben nem értettünk egyet. De Andi nem látta az előéletét ezeknek a versenyzőknek, az én élménytáram általa friss élményekkel gazdagodott. Láttam, hogy ő miként reagált rájuk, jól vagy rosszul, mi az, ami hidegen hagyta. Így ő segített abban, hogy egy okosabb döntést sikerüljön hoznom.

A csapatokkal te kaptad a legnehezebb feladatot.

Ez biztos.

A Nyári lányokban azt kifogásolta a zsűri, hogy az érzelmeket nem tudják átadni, hogy csak a technikára koncentrálnak és nagyon akarnak.

Én ezt nem mondtam, ezt a többiek mondták. Mind a kettő borzasztóan tehetséges, mind a kettőben óriási lehetőség van, mind a kettő cirkuszi mutatvány szintre vitte a technikai tudását és ezt minden alkalommal be is akarták mutatni, ami persze túl sok volt. De a túl sokból könnyebb levenni, mint a kevésből csinálni valamit.

Őket hogyan tudod jobbá tenni?

A mentorálás már elkezdődött. De nemcsak velük, hanem mindegyik versenyzővel. Emberi oldalról indul a felkészítés. Először fel kell őket vértezni azzal kapcsolatban, hogy mire készülnek, ez a szakma miről szól, ez a tévéműsor miről szól, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelniük. Hiszen én megküzdöttem a magamét Magyarországon és Amerikában is, ebben is tudok nekik segíteni. Az a dolgom, hogy engedélyt adjak a versenyzőimnek arra, hogy sztárok lehessenek, hogy a színpadon teljes mértékben kitárulkozhassanak. Egy csomó fék él mindegyikben, normális esetben egy ember nem vetkőzi le az összes gátlását máról holnapra csak azért, mert odatolnak egy kamerát… Sőt, ha beletolnak egy kamerát az arcába, normális esetben még be is zárkózik. Nekik az ellenkezőjét kell tenni, ezért valakinek meg kell fogni a kezüket, és biztatni őket, hogy csinálják bátran. Ezért tudni kell, hogy ők honnan jöttek, kicsodák, milyen a családi hátterük, mik azok a fékek, amiket el kell engedni. És akkor megindul ez a dolog magától jó irányba. Amikor gurul, akkor már könnyű. Másrészt pedig szakmailag kell segítenem, a dalválasztásban, és figyelnem kell, hogy mit csinálnak a színpadon.

Ezek szerint Edittel és Alízzal beszélgetni kell és új élmények szerzésére buzdítani őket?

A Nyári-lányokkal két órát beszélgettem arról, hogy ők kicsodák. Szerettem volna megérteni a hátterüket, hogy miért tűnnek olyannak, amilyennek. Miért tartja az egész ország hidegnek, dívának és beképzeltnek őket. Pedig igazából úgy viselkednek, mint két bűbájos könyvtáros néni. Körülbelül ennyi dívaság van bennük. Ők az egyetlenek, akiknek ha azt mondom, hogy 9 órakor hívjatok fel, akkor 9 óra 00-kor csörög a telefon. A többiek mind csúsznak, de ők nem. Ha elmondom nekik, mit kell megtanulniuk, akkor megteszik és csak annyit tudok mondani, hogy ez jó. Edit és Alíz profik, odateszik magukat lelkesen, csak meg kell találnunk, hogy hogyan tudjuk kihangsúlyozni a személyiségüket a színpadon.

Alíznál és Editnél a kapocs egyértelmű, hiszen testvérek. De ott van Mimi és Gergő, akik most ismerkedtek meg. Velük mi a teendő?

Ők nagyon érdekes karakterek, nem lehet őket rossz szögből fotózni. Ők azok a sztár típusú emberek, akik ha bejönnek egy szobába, mindenki rájuk figyel. Bennük valami van, ez egy velük született adottság, ami valakinek vagy van vagy nincs, és ez a tévében még hatványozottabban előjön. Mimire és Gergőre mindenki emlékezett. Ez is hozzátartozik ahhoz, hogy valaki sikeres legyen. Szerencsére ők nagyon tehetségesek is, jól énekelnek és érdekes, karakteres hangjuk van. Összepateroltuk őket hirtelen, mert jó ötletnek tűnt és szerintem jól tettük, mert jól passzol a hangjuk. Bármilyen dalt énekelnek, nagyon tetszik. Főleg nekik kell engedélyt adnom arra, hogy odarakják magukat bátran. Gergő 19 éves, főiskoláról jött el és nem örülnek a szülei. De mondtam neki, hogy semmi gond, mert ez egy olyan lehetőség, amiről mesélhet az unokáinak, hogy megragadta-e vagy sem. Főiskolára 40 évesen is vissza lehet menni, az X-Faktorba visszatérni viszont nem sok esélyt jósolok. Mimi bátran adja elő magát, csak össze kell hangolni Gergővel.

A NON STOP-os fiúknál ott az a kockázat, hogy érett férfiakról van szó, nehezebben alakíthatók és a válogatókon is mondtad nekik, hogy egy szintre kell hozni őket hangilag.

Bennük az a nagyon jó, és azért is választottam őket, mert csodabogarak. Rájuk mindenki emlékszik, mert ilyen formáció ritkán akad. Illetve ha akad is, akkor senkit nem érdekel. A Non stopot azonnal megszerették az emberek. Abszolút favorittá váltak annak ellenére, hogy amit nyújtottak a színpadon, az sokban javításra szorul. Ez még fokozható, és fokozni is fogjuk nem kevés humorral fűszerezve, amit én abszolút preferálok. Már sokat fejlődtek. A Non Stop felbátorodóban van.

Úgy tudom, elkezdtél dolgozni a saját szólólemezeden is. Ezzel miért vártál ilyen sokáig?

Mert mindig mások lemezein dolgoztam, és későn érő típus vagyok. Azért tudok segíteni a mentoráltjaimnak kibontakozni, mert bennem is lejátszódott már ez a folyamat, megvolt az összes szakasz, megvizsgáltam sok oldalról, és most jött el az a pont, amikor magától ki akar jönni, ami bennem rejlik. A hangomat megtaláltam, a mondanivaló is megvan mögötte, és az élettapasztalat, amit meg tudok osztani.

Milyen stílust képzeljünk el?

Pop-rock lemez lesz.

Látsz különbséget egy külföldi kibontakozó tehetség és az X-Faktor mezőny tagjai között?

Nem, ugyanolyanok. Az emberek mindenhol ugyanolyanok a világon, csak másképp viselkednek.

Forrás: RTL Klub