KezdőlapInterjúVásáry André: "Bocsánatot kérni és átbeszélni a történteket, mindig jó dolog."

Vásáry André: “Bocsánatot kérni és átbeszélni a történteket, mindig jó dolog.”

-

Nagy léptekkel közeledik az adventi időszak, és a várva várt karácsony, hamarosan egy új év veszi kezdetét. Ki ne emlékezne a családjára, a szeretteire, a barátaira karácsony közeledtével? És miközben nem csak testileg, hanem lelkileg is megpróbálunk a téli ünnepekre készülni, kíváncsiak voltuk arra, hogy ismert, híres emberek miként élték és élik meg a karácsonyt. A következő interjú sorozattal igyekszünk betekintést nyerni életükbe, és nem tagadjuk – személyes élményekre is fényt derítünk. Első interjúnkban Vásáry André válaszolt kérdéseinkre.

Vásáry André: "Bocsánatot kérni és átbeszélni a történteket, mindig jó dolog."

Lassan itt az év vége, milyennek könyvelnéd el a 2017-es évet?

Hirdetés

A szakmai évem egészen jól sikerült, januárban egy kínai turnéval kezdtem, Sanghajba kaptam meghívást, ahol a magyar kultúra napján adtam egy nagy koncertet, ami teltház előtt zajlott és szép sikert hozott. Meg is lett az eredménye, mert visszahívtak egy újabb turnéra. Utána énekeltem a Karib-szigeteken, majd Németországban. Nyáron pedig még Los Angelesben is jártam, ami azért volt izgalmas, mert úgy néz ki, hogy jövőre oda is visszahívnak. Külföldi fellépések szempontjából tehát jó volt ez az év, de természetesen itthon is sok érdekes helyszínen énekeltem. Mind közül a legemlékezetesebb a Grammy jelölt ír csapattól, a Celtic Woman-től érkezett meghívás volt: arra kértek fel, hogy az európai turnéjuk budapesti állomásán legyek a vendégművészük. Erre nemrég került sor az Arénában, és annyira jól sikerült, hogy az angol management érdeklődik irántam, folytatódnak a tárgyalások egy közös együttműködésre.

Mindemellett a második diplomám megszerzéséért tanulok a Zeneakadémián, amit nagyon nagyon élvezek és kedvelek.

Hirdetés

Ugyanakkor most kezdődik az adventi turném, amelynek állomásait a vasaryandre.hu-n lehet nyomon követni. Szakmailag igazán izgalmas és tevékeny év van mögöttem.

Ha visszatekintesz az idei évre volt-e olyan terved, amit nem tudtál megvalósítani?

A mi szakmánkban nagyon nehéz azt mondani, hogy valami nem valósult meg, hiszen gyakran csúsznak a dolgok. Voltak olyan külföldi meghívásaim, például Vietnamból, amelyek elmaradtak, vagy legalábbis még nem valósultak meg. A következő, hatodik albumom is várat még magára, pedig a tervek szerint idén meg kellett volna jelennie, de egyszerűen nem volt rá időm. Remélem, jövőre meglesz.

Ha valami nem jön össze, nem szoktam sokáig bánkódni miatta, nincs értelme, igyekszem inkább előre nézni.

Rengeteg külföldi fellépésed volt már, van olyan hely, amit még nem pipáltál ki?

Persze, hogy van. Nagy szívfájdalmam például, hogy Erdélyből valami miatt nemigen keresnek meg a szervezők.. Énekeltem már Kézdivásárhelyen és Kolozsváron, de nem lett folytatása, amit nem értek, mert biztos vagyok benne, hogy ott is sokan szeretik ezt a műfajt és most nem a komolyzenére gondolok, hiszen fellépéseim 90%-ában nem komolyzenét énekelek, hanem könnyűzenét. A legutóbbi lemezem a Mozijegy címet viseli, a legnépszerűbb filmslágereket énekeltem fel. A következő turnémon karácsonyi dalokat adok elő, amelyeket mindenki ismer. Mindenhova elmegyek, ahová hívnak és megfelelőek a feltételek. Nagyon szeretek új helyekre menni, ha most azt mondanák, hogy gyere el Nepálba énekelni, akkor ha minden feltétel adott, miért ne, nagyon szívesen! Nyitott vagyok és boldog, ha mehetek és örömet okozhatok másoknak.

Milyen terveid vannak a 2018-as évre?

Előbb még most november 25-én kezdődik az adventi turném, ami nagyon szép időszaka az életemnek, mert azokat a gyönyörű karácsonyi dalokat adhatom elő, melyek csak az évnek ebben az időszakában aktuálisak… Jövőre pedig mint már említettem, mindenképpen szeretném kihozni a 6. albumomat, ez a legnagyobb tervem. Szeretnék még karácsonyi albumot is, mert a legelső 2010-ben jelent meg, ez platinalemez lett, ami hatalmas öröm, hiszen nagyon nehéz ma már ezt elérni.

Milyen terveid vannak az idei karácsonyra?

Úgy tűnik most, hogy az idei karácsonyt itthon tudom tölteni. Természetesen a családommal leszek. Debreceni származású vagyok, hazautazom és ilyenkor együtt vagyunk. A pihenésen kívül nincs különösebb tervem az ünnepekre. Ilyenkor szokott véget érni az adventi turném, ami azért fárasztó, lesz mit kipihenni. Aztán tanulnom is kell, mert a Zeneakadémián vizsgáim lesznek januárban, és készülni kell az új lemezem munkálataira is.

Azt hiszem, ünnepekkor jut eszünkbe leggyakrabban a gyerekkorunk, különösen karácsonykor. Te hogy vagy ezzel? Melyik a legkedvesebb gyerekkori emléked a karácsony kapcsán?

Nagyon szerettem a karácsonyt! Persze gyerekként még nem feltétlenül az a fontos, hogy együtt a család és jól érezzük magunkat, inkább az, hogy milyen hanem ajándékot fogok kapni és vajon azt kapom-e, amit szeretnék. Igazán kellemes karácsonyokra emlékszem! Akkor még az összes nagymamám és nagypapám élt, nagy olaszos karácsonyaink voltak, nagyon szerettem az ünnepet. Felnőtt fejjel persze már mást tartunk fontosnak, átértékelődik a karácsony is. De még most is várom és nagyon korán kezdek lelkesen készülődni: nálam például már az egész lakás fel van díszítve és karácsonyi hangulatban van.

Vásáry André: "Bocsánatot kérni és átbeszélni a történteket, mindig jó dolog."

Az évek során nagyon sokféle ajándékot kap az ember karácsonykor, néha olyat is, ami nem éppen karácsonyhoz illő. Melyik volt a legviccesebb ajándék, amit karácsonykor kaptál?

Felnőttként már nem igazán az ajándék a lényeges. Általában hasznos dolgokat szoktam kapni, mindig kipuhatolják, hogy mire van szükségem. A hangulatok maradnak meg inkább, és ez most már fontosabb.

Azt szoktuk mondani, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, de biztosak vagyunk benne, hogy a karácsony személyes üzenetet is hordoz mindannyiunk számára. Mit jelent neked az ünnep?

Nem is annyira a szenteste a lényeg, hanem inkább a rákészülés, az advent. Tényleg az lenne a legfontosabb, hogy mindenki a saját sértettségét, megbántottságát félretegye, rendezze a viszonyát a barátokkal, családtagokkal, azokkal, akik fontosak az életében. Tartsunk a lelkünkben is egy kis nagytakarítást, zárjunk le olyan dolgokat, amelyek már nem működnek, és akik fontosak nekünk és hiányoznak, azokkal ne féljünk ismét felvenni a kapcsolatot, bocsánatot kérni tőlük, átbeszélni a dolgokat. Közhely, de azt gondolom egy jó beszélgetés, amikor mindkét fél meghallgatja a másikat, és nincs indulat, nagyon sok mindent helyre tehet.

Mindenki érzi a lelke mélyén azt, ha rosszat tett, vagy rosszul viselkedett valakivel, megbántott valakit. Bocsánatot kérni és átbeszélni a történteket, mindig jó dolog. A karácsony meghittsége megadhatja ehhez a megfelelő alkalmat.

Mit üzensz idén karácsonyra a Doily.hu olvasóinak?

Tegyük le a büszkeségünket, akár mi hibáztunk, akár más, próbáljuk meg felülről nézni a problémát. Ha valaki megbántott, legyen az családtag, barát, tisztázzuk vele a félreértéseket. Ahogy mi változunk, és nyitunk a másik felé, megváltozik a körülöttünk lévő világ. Tegyük meg mi az első lépést.

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek