KezdőlapSzínesA fiatal japán műkorcsolyázó olimpiai sikerei az elszántság erejének gyönyörű példái

A fiatal japán műkorcsolyázó olimpiai sikerei az elszántság erejének gyönyörű példái

-

Yuzuru Hanyu kétszeres olimpiai és világbajnok japán műkorcsolyázó, akinek a karrierje igazi sikertörténet, és a kitartás, valamint az akaraterő erejének ékes bizonyítéka.

Hanyut minden idők egyik legnagyobb műkorcsolyázójának tartják, és nem véletlenül. Karrierje során lenyűgöző eredményeket sikerült elérnie. Összesen 19 alkalommal sikerült világrekordot döntenie – többek között ő volt az első férfi versenyző, akinek sikerült több mint 100 pontot szereznie a rövid programban, valamint több mint 200 pontot a kűrben.

Hirdetés

Amikor először nyerte el az olimpiai aranyat, ő lett az első ázsiai férfi egyéni korcsolyázó, aki olimpiai bajnok lett. 19 évesen ő volt a legfiatalabb férfi korcsolyázó, aki Dick Button 1948-as győzelme óta olimpiai bajnoki címet nyert. 2018-ban pedig ő lett az első férfi, aki két egymást követő olimpiai aranyérmet nyert Button 1948-as és 1952-es, egymás után szerzett címei óta.

Ami azonban még inspirálóbbá teszi ezt a lenyűgöző sportolót, az a sportág iránti hihetetlen szenvedélye és elkötelezettsége, valamint az az elszántság, amivel minden alkalommal küzdött, valahányszor jégre lépett.

Hirdetés

Aki látta akár egyetlen versenyszámát vagy fellépését is, az tudja, milyen elképesztő technikai tudás és művészi tehetség ötvöződik benne, de a rajongói azzal is pontosan tisztában vannak, hogy a siker nem jött könnyen a számára, és komolyan megküzdött azért, hogy a csúcsra jusson.

Ezt a legjobban talán az a videó példázza, ami összegyűjtötte legnagyobb sikereit és kudarcait egyaránt, rávilágítva arra, mire képes az elszántság és a kitartás, ha kemény munkával és művészi érzékkel társul. Mindig igyekezett kihozni magából a maximumot, ha pedig elesett, vagy elrontott egy elemet, talpra állt, és folytatta tovább.

A videóban látható például, amint egy alkalommal súlyosan megsérül bemelegítés közben, amikor összeütközik egyik versenytársával. Az ijesztő ütközés során mindkét sportoló súlyosan megsérült – Hanyu a hátán feküdt, nehezen kapott levegőt, és az állán lévő vágásból csorgott a vér.

Miután a pálya szélén elsősegély ellátásban részesült, bekötözött fejjel is folytatta a versenyt, és bár a teljesítményén is meglátszott sérülése súlyossága, még így is sikerült dobogós helyet szereznie – ezüstéremmel térhetett haza.

Hanyu egyébként gyakran küzdött sérülésekkel karrierje során, és emiatt több versenyt is ki kellett hagynia, de minden egyes alkalommal ugyanazzal a megállíthatatlan elszántsággal lépett jégre, és elkápráztatta rajongóit emberfeletti teljesítményével.

Bár a 2022-es pekingi olimpián nem sikerült megszereznie az áhított harmadik olimpiai aranyat, a rajongók szemében verhetetlen maradt. Egyértelmű tehetsége és inspiráló munkamorálja mellett ugyanakkor a nézők milliói rajongtak érte szerethető, alázatos természete miatt is, ráadásul azért a kötelességtudatért, amivel igyekezett mindig adni a világnak.

A műkorcsolyában hagyomány, hogy plüssjátékokat és ajándékokat dobálnak a jégre egy produkció végén, ha pedig Hanyu jégre lépett, mindig megszámlálhatatlanul sok Micimackó figura lepte el a pályát, amit a versenyző hátrányos helyzetű gyerekeknek adományozott helyi kórházakban.

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek