KezdőlapHírek"Amikor rákos vagy, minden sokkal megrendítőbb, és az ég is kékebb" -...

„Amikor rákos vagy, minden sokkal megrendítőbb, és az ég is kékebb” – súlyosbodott Shannen Doherty állapota

-

A „Beverly Hills, 90210” sztárja a PEOPLE legújabb címlapsztorijában beszél a 4. stádiumú rákdiagnózisáról, és arról, hogyan reméli, hogy másokat is inspirálhat azzal, hogy a jövőjére koncentrál, miközben egészségi állapota egyre rombóban, a rák a csontjaira is átterjedt.

Shannen Doherty nem kertel. „Nem akarok meghalni” – állítja, miközben a Los Angeles-i napfény az arcára esik a PEOPLE címlapfotózásának forgatásán, négy nappal a hálaadás előtt.

Hirdetés

A színésznő – aki leginkább a 90-es évekbeli Beverly Hills, 90210, majd később a Bűbájos boszorkák című sorozatban játszott szerepeiről ismert – a rá jellemző őszinteséggel, vidámsággal és szókimondással beszél a csontjaira is átterjedt, 4. stádiumú mellrákjáról.

Az 52 éves színésznő, aki továbbra is kezelés alatt áll, elszántabb, mint valaha, hogy továbblépjen. „Még nem fejeztem be az életet. Nem végeztem a szeretettel. Nem végeztem az alkotással. Még nem fejeztem be, hogy remélhetőleg jobbra változtatom a dolgokat” – mondja mosolyogva. „Egyszerűen nem – nem végeztem.”

Hirdetés

Doherty-t nyolcéves rákbetegsége arra késztette, hogy elgondolkodjon életén, és ezt a témát fogja feltárni memoár jellegű podcastjában, a Let’s Be Clear with Shannen Doherty-ben, amelynek premierje december 6-án lesz az iHeartRadio-n, ahol a karrierje csúcspontjaitól kezdve a korábbi kapcsolatain át a betegsége számos szakaszáig és az egészségügyi kezeléséig mindent meg fog beszélni.

A 2015-ös első mellrákdiagnózis után Shannen Doherty masztektómián esett át, majd kemoterápián és sugárkezelésen esett át.

2017 áprilisában az Instagramon elárulta, hogy remisszióba került. De 2019-re a rák visszatért – és a következő évben bejelentette, hogy áttétes, 4. stádiumú rákot diagnosztizáltak nála.

„Amikor azt kérdezed magadtól, hogy ‘Miért pont én? Miért kaptam rákot?’, majd ‘Miért jött vissza a rákom? Miért vagyok 4. stádiumú?’, az arra késztet, hogy az élet nagyobb célját keressük” – magyarázza.

A színésznő reméli, hogy ezzel a rákkutatásra hívja fel a figyelmet és adományokat gyűjt – miközben megmutatja, hogy a végstádiumban lévő rákos betegek még mindig sokat tehetnek a világért. „Számomra őrület, hogy még mindig nincs gyógymód” – mondja.

Júniusban Doherty az Instagramon osztotta meg, hogy a rák átterjedt az agyára, és hogy öt hónappal korábban megműtötték, hogy eltávolítsák az agydaganatot. Sötét humorral Bobnak nevezte el.

„El kellett távolítani és fel kellett boncolni, hogy lássuk a patológiáját” – magyarázta. „Határozottan ez volt az egyik legijesztőbb dolog, amin valaha is keresztülmentem egész életemben”.

Doherty most abban reménykedik, hogy bekerülhet a klinikai vizsgálatokba, amint új kezeléseket fejlesztenek ki. De leginkább az a vágy hajtja, hogy bebizonyítsa, hogy a rákdiagnózis ellenére is képes dolgozni. És ez a mélyen gyökerező fegyelemtudat az, ami segít neki folytatni.

„Az emberek csak azt feltételezik, hogy ez azt jelenti, hogy nem tudsz járni, nem tudsz enni, nem tudsz dolgozni. Nagyon korán kitesznek a legelőre – „végeztél, nyugdíjas vagy”, pedig mi nem vagyunk azok” – mondja. „Élénkek vagyunk, és teljesen más az életszemléletünk. Olyan emberek vagyunk, akik dolgozni akarnak, akik elfogadják az életet, és tovább akarnak lépni”.

A színésznő minden reggel hálás egy újabb napért, amelyet barátaival, családjával és német juhászkutyájával, Bowie-val tölthet.

„A legnagyobb emlékem még csak most jön” – mondja. „Imádkozom. Úgy ébredek és fekszem le, hogy hálát adok Istennek, imádkozom a számomra fontos dolgokért, anélkül, hogy túl sokat kérnék. Ez összeköt engem egy magasabb erővel és a spiritualitással. A hitem a mantrám.”

Mint magyarázza, amikor rákos vagy, minden sokkal megrendítőbb, és az ég is kékebb.

„Tudom, hogy giccsesen és őrülten hangzik, de egyszerűen csak sokkal tudatosabb vagy mindenre, és annyira áldottnak érzed magad. Mi vagyunk azok, akik a legjobban akarunk dolgozni, mert annyira hálásak vagyunk minden másodpercért, minden óráért, minden napért, hogy itt lehetünk” – mondta Shannen Doherty.

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek