KezdőlapHírek2 év börtönt kapott az influenszer, miután lefilmezte, hogy disznóbőrt eszik

2 év börtönt kapott az influenszer, miután lefilmezte, hogy disznóbőrt eszik

-

Egy nő, aki a TikTok-on arról híresült el, hogy különféle ételeket tesztel, a hatóságok figyelmébe került, sőt a róla készült videót követően 2 év börtönre ítélték, és hatalmas pénzbírságot is kell fizetnie.

Két év börtönbüntetésre ítéltek egy nőt Indonéziában, miután egy vitatott videót tett közzé a közösségi médiában. Káromlásért ítélték el, mert a TikTok-on megosztott videóján az látható, amint egy iszlám imát mond el, mielőtt megeszik egy darab disznóbőrkét – írja a CNN.com.

Hirdetés

Lina Lutfiawati-t, aki Lina Mukherjee-ként közismert a közösségi médiában, kedden a szumátrai Palembang Kerületi Bíróságon a bírák elé állították a törvénysértésről szóló klipje miatt.

A bírósági dokumentumok szerint a 33 éves nőt „vallásos személyek és vallási csoportok elleni gyűlöletre szító információk terjesztésében” találták bűnösnek.

Hirdetés

A kétéves börtönbüntetés mellett a bíróság 16.245 dollárt, azaz 5.700.000 forintnak  megfelelő pénzbírságot szabott ki rá – ez az összeg csekély vagyonnak számít egy olyan országban, ahol az egy főre eső éves jövedelem körülbelül 4300 dollár. Sőt, a börtönbüntetést további három hónappal meghosszabbíthatják, ha nem fizeti be a bírságot – tette hozzá a bíróság.

Közvetlenül a tárgyalás után Mukherjee a bíróság előtt újságíróknak nyilatkozva azt mondta, megdöbbentette a kapott ítélet.

„Tudom, hogy tévedtem, de tényleg nem számítottam erre a büntetésre!” – mondta az Indonesia CNN-nek.

@dailymirror Indonesia influencer Lina Mukherjee jailed for using Islamic phrase before eating pork on TikTok #dailymirror #breakingnews #news #linamukherjee #tiktok #islamic #indonesia ♬ original sound – Daily Mirror

Indonézia a világ legnagyobb muszlim nemzete, ahol 231 millió ember, vagyis a felnőtt lakosságnak legalább 93%-a vallja magát muszlimnak.

A vallási konzervativizmus az elmúlt években erősödött az országban, különböző polgárjogi csoportok arra figyelmeztetnek, hogy az istenkáromlásról szóló törvények „szigorúbbá válnak” a vallási kisebbségekkel és az iszlámot sértőkkel szemben.

A sertéshús fogyasztása tilos és továbbra is tabutéma az indonéz muszlimok körében. A húst azonban még mindig a nem muszlimok milliói fogyasztják az országban, köztük az ország kínai etnikumú lakossága, valamint a döntően hindu lakta Bali szigetén élők.

Lina Mukherjee-nek, aki muszlimnak vallja magát, több mint 2 millió követője van a közösségi médiában. Életmódjáról és azokról a videókról vált közismertté, amelyekben különféle ételeket kóstol. Ez történt abban a klipben is, amely miatt börtönbüntetésre ítélték.

Balin járva lefilmezte magát, amint az asztalnál ül és egy iszlám imát mond el, még mielőtt megkóstolt volna egy különleges balinéz ételt, amelyhez ropogós sertés hasalj is tartozik.

A TikTok-on közzétett képek milliós megtekintést gyűjtöttek, így kerülve bizonyos vallási csoportok látókörébe, melyek hatására később istenkáromlásért elítélték őt.

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek