KezdőlapSzínes45 percet futott a dugóba rekedt orvos, hogy időben elérjen a kórházba,...

45 percet futott a dugóba rekedt orvos, hogy időben elérjen a kórházba, ahogy egy műtét várt rá

-

Az indiai Bangalore városának forgalma legendás, a legrosszabb napokon túlzott késéseket okozhat, ami hatással van az olyan kritikus ellátó szolgálatokra, mint a mentőautók. Ám a forgalom nem mindenkin fog ki, egy orvos nem hagyta, hogy megakadályozza munkájában, most mindenki hétköznapi hősként tekinti.

2022. augusztus 30-án Dr. Govind Nandakumarnak, a Manipal kórház gasztroenterológus sebészének két lehetősége volt: vagy legyőzi ez a forgalom, vagy időben odaér, hogy elvégezze a műtétet a betegén. Amikor a forgalom teljesen elakadt, az indiai orvos otthagyta az autóját, és 45 percig futott, csaknem 1,8 mérföldet, hogy elérje a kórházat, ahol a beteg várta, hogy epehólyagműtétet hajtson végre rajta.

Hirdetés

Nandakumar kiszállt az autójából, és a kórházba sietett, szem előtt tartva, hogy az aznapi első betegét már felkészítették a műtétre, és hogy vannak más betegek is, akik később szintén műtétre várnak – írja a Times of India.

Amikor a vízátfolyások és a kivételesen heves esőzések miatt több kilométeres torlódás alakult ki az úton, Dr. Govind Nandakumar úgy döntött, hogy nekivág a közel 45 perces futásnak, hogy elérje a betegét.

Hirdetés

„Nem akartam több időt vesztegetni arra várva, hogy kitisztuljon a forgalom, mivel a betegeim nem fogyaszthatnak ételt, amíg a műtét véget nem ér. Nem akartam őket sokáig várakoztatni” – mondta az orvos.

„Minden nap ingázom Bangalore központjából a Sarjapurban lévő Manipal Kórházba, amely Bangalore délkeleti részén található. Jókor indultam el otthonról a műtétre. A csapatom minden készen állt és felkészült a műtét elvégzésére, amint megérkeztem a kórházba. A hatalmas forgalmat látva úgy döntöttem, hogy otthagyom a kocsit a sofőrrel, és gondolkodás nélkül rohantam a kórház felé” – mondta az NDTV-nek.

Amint belépett a műtőbe, Dr. Nandakumar csapata, amely felkészült a beteg altatására, azonnal munkához látott. Az orvos gyorsan átöltözött műtéti felszerelésbe, és megkezdte a műtétet. A beavatkozás jól sikerült, és a beteget azonnal hazaengedték a kórházból.

„A beteg jól felépült, a műtét pedig zökkenőmentesen zajlott” – mondta. „Minden nap futok, sőt, mielőtt ezt meg kellett volna tennem, épp az edzőteremben végeztem. Általában 3-5 kilométert futok naponta, de az út közepén, hivatalos cipőben futni nem ideális” – mondta.

Hozzátette, hogy nem ez az első alkalom, hogy ilyen helyzettel szembesül.

„Bengaluru más területein is többször kellett gyalog megtennem az utat, néha vasúti síneken átkelve. Nem aggódtam, mivel a kórházunkban megfelelő személyzet és infrastruktúra áll rendelkezésre a betegek megfelelő ellátásához. A kisebb kórházak esetében nem biztos, hogy ugyanez a helyzet” – mondta az India Times szerint.

„Még a betegek, családtagjaik is szorongva várják az orvosokat. Mi van, ha egy beteg a mentőautóban a forgalomban reked? Még egy mentőautónak sem volt hely, hogy elférjen”.

Az orvos kifejtette az infrastrukturális képesség fontosságát, mondván, hogy a forgalom eléggé „rendezetlenné” tud válni a városban. „Még ha sétálni is akarsz, nem tudsz biztonságosan járni, a város sok részén nincsenek járdák. Mindenképpen ránk fér némi infrastrukturális fejlesztés” – mondta az NDTV-nek.

„Azt hiszem, ez egy többirányú erőfeszítés. Szükségünk lesz a kormányra, a hatóságokra, és a terv végrehajtásának is jónak kell lennie. Az embereknek be kell tartaniuk a tervet. Úgy gondolom, hogy egy városként kell összefognunk. Világhírű építészek és várostervezők élnek itt. Mindennek össze kell jönnie” – fogalmazott az orvos.

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek