KezdőlapSzínesElektromos zongora trükkök, amiket imádni fogsz!

Elektromos zongora trükkök, amiket imádni fogsz!

-

A zongora hangjai – más billentyűs hangszerekkel ellentétben – nagyon érthetőek, világosak és logikusan felépítettek. Nagyon sok fajta hanggal és funkcióval rendelkeznek, így érdemes pár trükköt is elsajátítani, hogy minél jobb zongoristává váljunk.

Az első utazás

Az elektromos zongora első használata kulcsfontosságú. Ne vacakoljunk sokat, hanem vágjunk bele és már az elején nevezzük el a billentyűzeteket. A dallamokhoz és a harmóniához mindenképpen szükséges az, hogy pontosan ismerjük a különféle gombokat is.

Hirdetés

Segítségképpen kis post-it vagy ragasztócsíkok segítségével címkézzük fel a billentyűzetet, hiszen ezek az emlékeztetők kezdőként roppant hasznosak lesznek. Senki sem úgy született, hogy pontosan minden hangot ismer a zongorán. Ne essünk kétségbe, ha elsőre nem sikerül olyan jól a játékunk, hiszen ebben az esetben is a gyakorlat teszi a mestert.

Korán kezdjünk el egyszerűbb dallamokat játszani

Az első lépés mindenképpen az legyen, hogy válasszunk ki pár egyszerűbb dallamot. Kezenként 5 újjal számolhatunk, de az átnyúlás technikáját muszáj elsajátítani. Ha érezzük a billentyűzet dinamikáját, akkor a C-dúr skálát nagyon gyorsan megtanulhatjuk és gyakorolhatjuk az ujjaink helyzetét is.

Hirdetés

Első körben csak pár hanggal kezdjünk, érezzük a billentyűket és törekedjünk az érintéstechnika elsajátítására. Ne akarjunk egyből bonyolult dallamokat megtanulni, mert akkor lehetséges, hogy csalódni fogunk, ezáltal akár el is mehet a kedvünk az egésztől.

Szinkronizáljuk a bal és a jobb kezünket

A zongoránál mind a kettő kezünkre szükségünk lesz és a két kezünket bizony szinkronizálni kell. A két kezünknek egyszerre kell megtanulnia a játékot. A bal kezünkkel játsszuk le az akkordokat, míg a jobb kezünkkel a dallamokat. Esetleg a bal kezünkkel játsszuk a basszust, míg a jobb kezünkkel egészen mást csinálhatunk.

Nagyon sok lehetőség van arra, hogy szinkronba hozzuk a 2 kezünket, de ehhez nagyon sok gyakorlás szükséges. Legyünk kitartóak és soha ne adjuk fel.

Ahogy a legtöbb hangszer esetében, itt is a gyakorlás fog mindent eldönteni. Biztosan nem fog minden sikerülni elsőre, de egy Hangszerbolt Budapest környékén található üzletében garantáltan remek kiegészítőket szerezhetünk be annak érdekében, hogy jól tartsuk a ritmust és minél gyorsabban megtanuljuk az alapokat. Ha otthon mi magunk nem boldogulunk, akkor menjünk el egy magántanárhoz és vegyünk pár leckét, amíg az alapokat biztonsággal elsajátítjuk.

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek