KezdőlapHírekNégy csellista egyetlen csellón ad elő egy klasszikus zeneművet - a hatás...

Négy csellista egyetlen csellón ad elő egy klasszikus zeneművet – a hatás egészen elképesztő

-

A három Londonból származó testvér és unokatestvérük még a 2000-es évek elején alapították meg Stringfever nevű kvartettjüket, és hatalmas sikert arattak, amikor egyetlen csellón előadták Ravel Boléróját. A nem mindennapi előadás azóta is lenyűgözi a közönséget.

Ralph Broadbent, aki hathúros elektromos hegedűn játszik, a bátyja, Giles, aki hegedűn játszik és koncertmester, öccsük, Neal, aki öthúros elektromos csellón játszik, de beatboxol is és unokatestvérük, Graham, aki brácsás, 2004-ben kezdtek együtt játszani.

Hirdetés

Zenész családból származnak, és már fiatal koruk óta játszanak vonós hangszereken. „Azt hiszem, mindig is úgy gondoltuk, hogy a nagybátyáink nyomdokaiba lépünk, és talán egy szimfonikus zenekarban játszunk majd.” – mondta Ralph a The Epoch Timesnak.

Négy csellista egyetlen csellón ad elő egy klasszikus zeneművet – a hatás egészen elképesztő
Fotó: Stringfever

„Tinédzser korunkban elkezdtünk utcai zenéléssel foglalkozni. Kölcsön vettük a szüleim lakóautóját, és nyáron három-négy hétre elindultunk vele, körbeutazva Európa különböző országait” – mesélte kezdeti kalandjaikról.

Hirdetés

Mind hagyományos klasszikus zenei oktatást kaptak, a londoni Királyi Akadémiára és a Royal College of Musicra jártak. Miután befejezték a tanulmányaikat, Ralph és Giles a londoni West End darabjaiban játszottak. 2003 nyarán, a színházi évad végeztével a négy zenész elektromos hangszereket vásárolt, és együtt léptek fel az utcán, a járókelőket szórakoztatva. Ebben az időszakban találkoztak egy ügynökkel, aki azt mondta nekik, ha összeállítanak egy műsort, talál nekik fellépési lehetőségeket.

„Arra gondoltunk, hogy az időzítés tökéletes. Ez adott nekünk egy igazi fókuszt, hogy megpróbáljunk valami vicceset és szórakoztatót kitalálni a zenével” – mondta Ralph, akit mindig is érdekelt a zenének ez a játékosabb, szórakoztatóbb oldala, de addig nem találta meg a megfelelő utat.

A következő néhány hétben elkezdtek ötleteket gyűjteni a műsorhoz, és Ralph javasolta az egyetlen hangszer ötletét. Egyszer, még gyerekkorában látott valami hasonlót egy tévéműsorban, és ez inspirálta. Ezután elkezdtek ehhez alkalmas zeneműveken gondolkozni, és Ralph először a Mission Impossible című film zenéjét javasolta.

Négy csellista egyetlen csellón ad elő egy klasszikus zeneművet – a hatás egészen elképesztő
Fotó: Stringfever

„Azt hiszem, Graham volt az, aki azt mondta, játsszuk el a Bolérot, mert annak egyszerű, ismétlődő ritmusa van és nemzetközileg ismert darab” – idézte fel Ralph.

Ezután ki kellett találniuk, pontosan, hogy is adják elő a híres zeneművet. Végül egy öthúros csellón adták elő a Bolérot, a következő konfigurációban: Graham a földön ülve játszotta az alapritmust, Ralph adta a basszus szólamot pizzicatóban, Giles és Neal pedig a vonós részeket játszották.

„Sok gyakorlásra volt szükség, mire belejöttünk” – mondta Ralph. „A legkisebb öcsénk, Neal, aki akkor még csak 18 éves volt, azt hitte, megőrültünk. Folyton a személyes higiéniánkra panaszkodott, mert nagyon közel kellett állnunk egymáshoz.”

Ralph szerint körülbelül 10 napba telt, mire tökéletesítették a műsort, és megtartották az első előadást. De minél többször léptek fel vele, annál könnyebben ment.

A befejezéshez azt találták ki, hogy különböző hírességeket kérnek fel a darab utolsó hangjának eljátszására. Ezt az ötletet Graham apjától kölcsönözték, aki mindig a közönség egyik tagját kérte fel erre a feladatra. Az évek során több közismert személyiség is feltűnt a Stringfever előadásain, többek között az Egyesült Királyság volt miniszterelnöke, Boris Johnson is.

A Boléro előadásáról készült videó a YouTube-ra is felkerült, ahol hatalmas sikert aratott, és a kvartett azóta egy újabb változatot is megosztott. Ralph, Giles, Graham és Neal ma már mind házasok, és családjaik távolabb élnek egymástól, de most is ugyanolyan örömmel zenélnek együtt.

A Stringfever azóta már agyon sokfelé turnézott: jártak New Yorkban és szerte az Egyesült Államokban, a Pekingi Zenei Fesztiválon, Kínában, Brazíliában, Mexikóban, Indiában és tizenkét különböző európai országban, a Boléro pedig mindenhol nagy sikert arat.

„Amikor élőben látják, azt hiszem, az emberek nagyon megdöbbennek, mert beletelik egy kis időbe, mire megértik, kinek hol a helye, és pontosan mit játszik. Szerintem ez nagyon leköti a közönséget” – magyarázta Ralph.

„Szerintem az egész műsorunk, és a Boléro fő üzenete valójában az, hogy szórakoztató elemet vigyünk a klasszikus zenébe. Néha az emberek azt gondolják, hogy amikor szórakoztatsz, akkor talán veszélyezteted a zenei minőséget, de az a cél, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük a klasszikus zenét” – tette hozzá.

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek