KezdőlapSzínesA világ legkisebb koraszülött ikrei, akik a 22. héten születtek, nemrég ünnepelték...

A világ legkisebb koraszülött ikrei, akik a 22. héten születtek, nemrég ünnepelték az első születésnapjukat – az orvosok 0% esélyt adtak nekik a túlélésre

-

A világ legkisebb koraszülött ikrei március 4-én ünnepelték az első születésnapjukat, és a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerültek. A babák több mint 4 hónappal korábban születtek a vártnál, a terhesség 22. hetében, és az orvosok kezdetben 0% esélyt láttak arra, hogy életben maradjanak.

Adiah Laelynn és Adrial Luka Nadarajah rengeteg nehézséggel néztek szembe életük első évében, de végül sikerült rácáfolniuk az orvosok véleményére. A kanadai ikrek most nagyszerűen vannak, és a szüleik nem is lehetnének boldogabbak.

Hirdetés

„Sokszor kellett végignéznünk, ahogy a babák majdnem meghalnak a szemünk láttára” – mondta az édesanyjuk, Shakina Rajendram.

Shakina szerint kislánya, Adiah súlya most 18-szor akkora, mint születésekor, és vidám, társaságkedvelő babaként írja le őt: „Nagyon boldog és társaságkedvelő baba, egész nap mosolyog. Nagyon beszédes, órákon át „beszélget” velünk és a játékaival.”

Hirdetés

Az öccse, Adrial még több problémával szembesült, és kétszer is visszakerült a kórházba, de most már ő is jól van.

Adrial (bal) és Adiah (jobb) – Fotó: Guinness World Records

Amikor Shakina vajúdni kezdett, az első kórházban az orvosok 0% esélyt láttak arra, hogy a babák életben maradjanak, de amikor átkerültek a torontói Mount Sinai Kórházba, a szülők reménykedni kezdtek, bár itt is azt mondták nekik, hogy a terhességnek hivatalosan a 22. hétben kell lennie, hogy az ikrek életben maradhassanak.

Shakina egy ponton azt hitte, elfolyt a magzatvize, és ezzel minden remény elveszett a vajúdás második napján nem sokkal éjfél előtt – amikor hivatalosan elérte a 22 hetet – de végül csak éjfél után 15 perccel indult be a szülés. Adiah mindössze 326 grammal született, Adrial pedig, aki 23 perccel később született 417 grammal. Mindkettőjüket újra kellett éleszteniük.

A babák rendkívül sok egészségügyi kihívással néztek szembe, többek között nagyon vékony bőrrel születtek, és csaknem 6 hónapot kellett kórházban tölteniük. Adiah végül 161 nap után mehetett haza, Adrial pedig a következő héten, de fertőzések és légzési problémák miatt kétszer is visszakerült a kórházba.

„A babák sokszor voltak közel a halálhoz, de ahogy az emberek imádkoztak értük, a dolgok csodával határos módon megváltoztak” – mesélte az édesanya.

Az ikrek most mindketten jól vannak, de a szakértők továbbra is figyelemmel követik a fejlődésüket. „Nagyon nehéz volt nekünk, hogy Adiah otthon volt, Adrial pedig a kórházban, de szerencsére most már ő is itthon van, és reméljük ezúttal végleg” – mondta Shakina.

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek