KezdőlapSzínesA 95 éves nagymama nyerte a Latin Grammy-díjat, miután az unokája felvett...

A 95 éves nagymama nyerte a Latin Grammy-díjat, miután az unokája felvett néhány dalt, amit a nő évtizedekkel ezelőtt írt

-

A kubai származású Angela Alvarez már kislányként is énekes szeretett volna lenni, de hagyománytisztelő édesapja megtiltotta neki, hogy a családon kívül másoknak is énekeljen, később pedig a kubai rakétaválság miatt az Egyesült Államokba költözött családjával, ahol takarítónő lett egy bankban, és akkor úgy tűnt, ezzel végleg elveszett az álma. Azt pedig egészen biztosan nem gondolta, hogy 95 éves korában nemcsak, hogy énekelni fog, de még a Latin Grammy-díjra is jelölik majd. „Néha még mindig meg kell csípnem magamat” – mondta Alvarez a Washington Postnak.

14 éves korában már zongorán és gitáron is játszott, de az apja nem akarta, hogy énekesnő legyen. „A családnak énekelhetsz, de a világnak nem” – idézte fel apja szavait a nő. „Nagyon szerettem őt, örömmel engedelmeskedtem neki” – tette hozzá.

Hirdetés

19 évesen férjhez ment, és négy gyereke született: három fiú és egy lány. Amikor Fidel Castro 1959-ben átvette a hatalmat, Alvarez és férje, Orlando, aki egy cukorgyárban dolgozott mérnökként, úgy döntöttek, hogy az Egyesült Államokban kezdenek új életet. Mivel azonban kezdetben nem sikerült megszerezniük a szükséges papírokat a maguk számára, előbb csak a gyerekeiket küldték Amerikába.

Angela Alvarez megnyeri a Grammy-t – Fotó: Angela Alvarez/Instagram

Amikor végül hónapokkal később Angela is megérkezett az Egyesült Államokba, nem láthatta azonnal viszont a gyerekit, akik egy Colorado állambeli árvaházban éltek, mivel még nem volt munkája és nem tudta volna eltartani a családot. Majdnem két évbe telt, mire sikerült munkát találnia egy pueblói bankban takarítónőként, és ekkor végre újra magához vehette a gyerekeit. 1966 júliusában végül a férje is megérkezett az országba, és a család Baton Rouge-ban telepedett le, Louisiana államban. Egy ideig zavartalan volt a családi béke, amíg Orlando 1977-ben, 53 éves korában meg nem halt tüdőrákban. Angela később, 1999-ben a lányát is elveszítette ugyanebben a betegségben.

Hirdetés

A nő egész életében a zenében keresett menedéket a fájdalom elől, és ez segített neki megküzdeni minden nehézséggel. Szívesen énekelt szülőhazájáról, és élete során több mint 50 saját dalt írt gyászról és szerelemről egyaránt. „A zene a lélek nyelve” – fogalmazta meg Alvarez, aki édesapja kívánságához hűen mindig csak a családjának és a barátainak énekelt.

Körülbelül 8 évvel ezelőtt azonban mindez megváltozott, amikor egyik unokája, Carlos José Alvarez elhatározta, hogy megörökíti nagymamája gyönyörű hangját. Carlos nagymamája dalait hallgatva nőtt fel, és később zeneszerző vált belőle. A férfi azt mondta, a „Nanája” inspirálta a karrierjét, aki minden alkalommal „angyali hangon énekelt” neki, amikor gyerekként meglátogatta. „Felkapta a gitárt, és énekelni kezdett” – emlékezett vissza.

Carlos szerette volna megőrizni a családi örökséget, ezért egy napon vásárolt egy mikrofont, és megkérte a nagymamáját, hogy énekeljen el neki néhány dalt. „Nem tudtam, hogy ezek a dalok lényegében egy naplót képeznek az életéről. Pedig pontosan így van. Az énekéből megismerheted az egész életét” – magyarázta.

https://www.youtube.com/watch?v=YWETVq4bQMo&ab_channel=JimmyKimmelLive

A nagymamája örömmel osztotta meg vele a dalait, sőt, végül ő maga állt elő az album ötletével. „Egy nap azt mondtam neki, hogy szeretnék egy CD-t készíteni, mert szeretném, ha az emberek ismernék a zenémet” – idézte fel Angela. Carlos 2016-ban elvitte a nagymamáját Los Angelesbe, hogy ott vegyék fel az albumot, ami az „Angela Alvarez” címet kapta, és 15 dal szerepel rajta.

„Gyönyörű élmény volt a számomra” – mondta az idős nő. De Carlos úgy érezte, ez még nem elég, és szerette volna elmesélni nagymamája teljes történetét. Ebben végül Andy García kubai-amerikai színész, rendező és producer volt a segítségére, aki beleegyezett, hogy elkészíti a „Miss Angela” című dokumentumfilmet, ami bemutatja az idős nő életét és művészetét.

„Nagyon boldog és büszke vagyok” – mondta Alvarez, aki 91. születésnapján tartotta első nyilvános fellépését. Azóta pedig a karrierje elképesztő magasságokba jutott. Az Örömapa című film 2022-es remake-jében, amiben Andy García alakította a főszerepet, Alvarez is kapott egy kisebb szerepet – ő játszhatta Tia Pili karakterét. De ez még nem minden. 2022 szeptemberében kiderült, hogy Angela Alvarezt jelölték a legjobb új előadónak járó Latin Grammy-díjra, amit végül meg is nyert.

Az idős nő azt reméli, a története megtanítja az embereket arra, hogy soha nem szabad feladni, és mindig érdemes próbálkozni, ha el akarnak érni valamit. Carlos már magát a jelölést is hatalmas eredményként könyvelte el.

„Hihetetlen az a tény, hogy jelölték a legjobb új előadónak, olyan zenéért, amit az 1940-es években kezdett írni. Az a gondolat, hogy 95 évesen is elismerhetnek azért, amit alkottál, aranyat ér. Mi már nyertünk, Minden szinten nyertünk” – mondta, még mielőtt nagymamája ténylegesen megkapta volna a díjat.

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek