KezdőlapSzínesA nő, aki a megélhetési válság miatt nem tudja fűteni a lakását,...

A nő, aki a megélhetési válság miatt nem tudja fűteni a lakását, azt mondja: „Bárcsak meghalnék”

-

Helen Morgan, az angliai North Shropshire megye liberális demokrata képviselője szívszorító levelet kapott választóterülete egyik lakosától. A nő azt írta, egész életében keményen dolgozott, de a mostani válsághelyzet nagyon megviseli, és mivel nem tudja kifűteni az otthonát, kénytelen kabátot és sapkát viselni a lakásban.

A helyzet annyira megviseli a nőt, hogy azt írta, sokszor már azt kívánja, bárcsak meghalna. A képviselő szívszorító részleteket osztott meg a levélből a Képviselőházban, és több támogatást kért azoknak, akik a megélhetési költségek növekedése miatt hasonlóan kilátástalan helyzetbe kerültek.

Hirdetés

„Egyre több kétségbeesett levelet kapok választópolgároktól, többek között ezen a héten is megkeresett egy nő, aki azt írta, sapkát és kabátot kell viselnie a lakásban, annak ellenére, hogy egész életében dolgozott. Az e-mailje a következőképpen zárult: Bárcsak meghalnék, annyira depressziós vagyok” – fogalmazott a nő Morgannek, hozzátéve, hogy a jelenlegi válsághelyzet különösen Nagy-Britannia vidéki részeit érinti, és a kormánynak haladéktalanul foglalkoznia kell ezzel a problémával.

„Sajnos azt hiszem, mindannyian láttunk már ehhez hasonló példákat, de különösen a vidéki közösségekben, amelyek közé a saját választókerületem is tartozik” – válaszolta a felszólalásra Dehenna Davison Konzervatív Párti képviselő.

Hirdetés

„Sok munka folyik a kormányon belül a megélhetési költségek enyhítésére, többek között az energiaszámlákkal kapcsolatos segélyek is idetartoznak” – tette hozzá Davison.

Egy múlt hónapban megjelent kutatás szerint több mint hárommillió alacsony jövedelmű háztartás nem engedheti meg magának a fűtést. Ugyanakkor nemcsak az energiaárak, de az élelmiszerárak is jelentősen megemelkedtek.

A Joseph Rowntree Alapítvány elemzése szerint mintegy 710 000 háztartás nem tud fizetni meleg ruházatért, fűtésért és élelmiszerért.

Az alacsony jövedelmű háztartások ötöde – 2,5 millió család – gyakorlatilag élelem és fűtés nélkül marad.

Az Egyesült Királyságban az utóbbi időben a tojás ára is 85%-kal emelkedett, és egyes esetekben akár kétszer annyiba is kerülhet, mint egy évvel ezelőtt. A British Egg Industry Council szerint ehhez az is hozzájárulhat, hogy az ünnepek alatt megnőtt a tojás iránti kereslet, és ez további nyomást gyakorolt az amúgy is szűkös ellátásra.

Ugyanakkor sokan már a tejhiányra készülnek, és attól tartanak, hogy ha a gazdáknak fizetett árak tovább csökkennek, a tej teljesen eltűnhet az üzletek polcairól.

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek