KezdőlapSzínesSzoknyát viselnek a férfi tanárok, hogy támogassák azt a fiú diákot, akit...

Szoknyát viselnek a férfi tanárok, hogy támogassák azt a fiú diákot, akit kicsaptak az iskolából, mert szoknyában jelent meg

-

Spanyolországban az utóbbi időben komoly népszerűségre tett szert a #clotheshavenogender (vagyis a ruháknak nincs neme) mozgalom, miután több incidens is felhívta a figyelmet az ezzel kapcsolatos problémákra. Iskolás fiúk és férfi tanárok százai kezdtek szoknyát viselni az iskolában, hogy támogassanak egy fiút, akit eltanácsoltak, amiért szoknyában jelent meg az osztályban.

A tanárok és diákok azért kezdtek szoknyát viselni, hogy kifejezzék a támogatásukat, és egyúttal kifejezésre juttassák azt a meggyőződésüket, miszerint a ruhadarabok nem kötődnek egyik vagy másik nemhez.

Hirdetés

A kezdeti ötlet azóta valóságos mozgalommá vált, amelynek célja a sztereotip nemi normák felszámolása, és egyre többen csatlakoznak a tiltakozáshoz, ami akkor vette kezdetét, amikor a 15 éves Mikel Gómezt eltanácsolták egy bilbaói iskolából, amiért szoknyában jelent meg az órákon. A fiút ugyanakkor pszichológushoz is elküldték, arra utalva, hogy mentális problémái lehetnek.

Fotó: Borja Velázquez

Gómez azért viselt szoknyát, hogy kifejezze szolidaritását a feministákkal és a transzneműekkel. Miután kicsapták, a fiú feltöltött egy videót, amiben felelősségre vonta az iskolát, és ez fiúk százait késztette arra, hogy szolidaritást vállaljanak vele, és szoknyát viseljenek. A mozgalomhoz tanárok is csatlakoztak, és tiltakozásképpen tipikusan nőiesnek tartott ruhákat kezdtek viselni.

Hirdetés

Az egyik első tanár, aki kifejezte szolidaritását Gómezzel, Jose Piñas volt. A férfi megosztott egy képet, amin szoknyát visel, a következő szöveggel: „20 évvel ezelőtt engem is sértegettek a szexuális irányultságom miatt a középiskolában, ahol most tanár vagyok, és sok tanár egyszerűen elfordította a fejét. Én csatlakozni szeretnék a diák, Mikel, ügyéhez, akit kicsaptak, és pszichológushoz küldtek, mert szoknyát viselt az iskolában.”

Fotó: Manuel Ortega

2021 májusában, egy újabb eset után a kampány új erőre kapott, amikor egy 36 éves tanár, Borja Velázquez elkezdett szoknyában bejárni az óráira, hogy támogassa az egyik diákját, akit az osztálytársai megszégyenítettek, amiért egy nőiesnek tartott anime mintás melegítőben ment iskolába. A fiú végül inkább levetette a felsőt, miután a társai homofób megjegyzéseket tettek rá.

Velázquezhez egy másik tanár, Manuel Ortega is csatlakozott, és azt mondták, akciójukkal a toleranciát, a tiszteletet és a sokszínűséget szeretnék előmozdítani. Velázquez a Twitteren azt írta: „Ez egy tisztelettel, sokszínűséggel és toleranciával oktató iskola. Öltözz úgy, ahogy szeretnél! Csatlakozunk a #clotheshavenogender mozgalomhoz.”

Fotó: Jose Piñas

A tanárok azt szeretnék, ha megmutathatnák a gyerekeknek, mennyire idejétmúltak a nemi sztereotípiák, például elmondják a diákoknak, hogy rendben van, ha a fiúknak hosszú hajuk van, és szeretnek sütni-főzni, ahogy az is teljesen rendben van, ha egy lánynak rövid haja van, és focizni szeret.

Egy harmadik esetben pedig egy édesapa állt ki 9 éves fia mellett, miután a gyereket azért kezdték csúfolni az iskolában, mert kifestette a körmét. Fernando Ruiz nyíltan beszélt a történtekről, és a fia rengeteg támogatást kapott, ami visszaadta az önbizalmát.

Ruiz bejegyzésében felhívást intézett a szülőkhöz, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt otthon: „A gyerekek nem sértegethetik egymást így, ezek olyan dolgok, amiket otthonról hoznak, és nekünk példát kell mutatnunk” – írta.

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek