KezdőlapHírekA férfi majdnem 30 évet töltött börtönben ártatlanul - nem sokkal azután,...

A férfi majdnem 30 évet töltött börtönben ártatlanul – nem sokkal azután, hogy kiszabadult, agyonlőtték

-

Agyonlőttek egy jogtalanul elítélt philadelphiai férfit, aki csaknem három évtizedet töltött börtönben, mielőtt tavaly visszakapta a szabadságát.

A 62 éves Christopher Williamst néhány nappal ezelőtt lőtték fejbe Philadelphiában, a Mount Peace temetőben, ahol éppen egy temetési szertartáson vett részt. Egyelőre nem került sor letartóztatásra az ügyben.

Hirdetés

A férfit azonnal kórházba szállították, de nem sikerült megmenteni az életét.

Williamst két különálló ügyben ítélték el: egy 1989-ben elkövetett hármas gyilkosságban és Michael Haynesworth meggyilkolásában, még ugyanabban az évben. Haynesworth meggyilkolásáért 1992-ben ítélték el egy másik férfival, Troy Coulstonnal együtt, majd 1993-ban őt és Theophalis Wilsont a hármas gyilkosság ügyében is elítélték.

Hirdetés

Évtizedekkel később azonban bebizonyosodott Williams ártatlansága mindkét ügyben, miután olyan tanúvallomások és bizonyítékok kerültek napvilágra, amelyeket a rendőrség korábban elhallgatott.

2021-es szabadulása után Williams asztalosként dolgozott, és abban reménykedett, hogy saját építőipari vállalkozást indíthat, ahol hozzá hasonlóan börtönből szabadult elítélteket alkalmazhat, mondta a férfi ügyvédje, Stuart Lev.

„Hihetetlenül tragikus. Ez az ember évtizedeket töltött börtönben, és halálra ítélték olyan bűncselekményekért, amelyeket nem követett el, mert a rendszer rosszul működött” – mondta Lev.

„Folyamatosan küzdött, és nem adta fel. Végig kitartott, és különböző módokon próbálta bebizonyítani, hogy ártatlan” – tette hozzá az ügyvéd.

Larry Krasner philadelphiai kerületi ügyész szóvivője szerint Williams meggyilkolása tragikus volt, és sajnálja, hogy a férfi nem élvezhette hosszabb ideig a megérdemelt szabadságot.

„Érthetetlen, mit kellett elviselnie Chrisnek, miután kétszer is elítélték jogtalanul” – mondta Jane Roh, a kerületi ügyész szóvivője.

„Az a tény is elfogadhatatlan, hogy rövid ideig tartó szabadsága alatt is szenvednie kellett, mivel Pennsylvania egyike annak a 12 államnak az Egyesült Államokban, amelyek nem fizetnek kártérítést a jogtalanul elítéltek számára” – tette hozzá Roh.

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek