KezdőlapSzínesA középiskolai tanár 50 éve mindig üresen hagy egy széket az osztályban,...

A középiskolai tanár 50 éve mindig üresen hagy egy széket az osztályban, fontos leckét tanít a diákoknak

-

Kevés az a tanár, aki a saját tantárgyán túl az “életre” is megtanítja a diákokat. Az egyik középiskolai tanár mindig fontosnak tartotta, hogy ne csak a kötelező tananyagra, hanem a tolerancia fontosságára is megtanítsa a diákjait.

A New Jersey-i Glenfield Middle School társadalomtudományi osztálytermében mindig van egy üres szék. Ott áll üresen minden áldott nap, és senki sem ül rá. Az üres szék ötlete Dan Gill fejéből pattant ki, aki jelenleg 53 éve tanít, és egy olyan példát hozott a mostani tanulók számára, ami az 1950-es évekre, vagyis az ő gyerekkorára nyúlik vissza.

Hirdetés

1956-ban az akkor 9 éves Dan Dél-Bronxban élt, és az egyik osztálytársa a többi barátjával együtt meghívta a szülinapjára. A fiúk izgatottan készültek, mindannyian az ünnephez méltóan felöltöztek, és együtt indultak az ünnepelthez.

A középiskolai tanár 50 éve mindig üresen hagy egy széket az osztályban, fontos leckét tanít a diákoknak
Dan Gill

“A szülinapos édesanyja nyitotta ki az ajtót, mosolyogva fogadott, szép sorban mentünk befelé, azonban az egyik fiú orra előtt becsukta az ajtót, és azt mondta, nincs több üres szék. Mindannyian tudtuk, hogy Archie azért nem jöhetett be, mert sötétbőrű” – mesélte Dan.

Hirdetés

“Annyira kényelmetlenül éreztem magam én is, hiszen egy sötétbőrű gyereket megaláztak. Jártam már korábban abban a házban, és tudtam, hogy rengeteg székük van. Amikor tanár lettem, tudtam, hogy feladatom és küldetésem, hogy megértessem a diákjaimmal ennek a történetnek a jelentőségét. Megfogadtam, hogy az én osztályomban soha nem lesz helye az előítéleteknek. Az osztályba tettem egy üres széket, hogy bárki, aki később csatlakozna az órámra, ítéletektől mentesen jól érezhesse magát nálunk” – fogalmazott a férfi.

A középiskolai tanár 50 éve mindig üresen hagy egy széket az osztályban, fontos leckét tanít a diákoknak
Dan Gill 50 éve hagyja üresen a széket

Dan Jill az üres szék szimbolikájával olyan hatást ért el a diákjai körében, hogy talán egyetlen tantervi lecke sem képes erre.

“A gyerekek jól dolgoznak a szimbólumokkal. Ez egy emlékeztető arra, hogy jobban teljesíthetnek – tanulmányilag, társadalmilag és érzelmileg -, de arra is, hogy emberként jól érezzék magukat, és jobb hely legyen a világ” – mesélte a tanár, aki 53 évnyi oktatás után az idén nyugdíjba vonul.

Dan Jill azt tervezi, a nyugdíjas éveiben megírja a No More Chairs című könyvét, hogy megossza a világgal Archie és a híres “üres szék” történetét.

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek