KezdőlapSzínesÍgy nevelj környezettudatos gyerekeket!

Így nevelj környezettudatos gyerekeket!

-

Az aszályok és időjárásbeli anomáliák korában nincs olyan nap, hogy ne csapna arcon minket a klímakatasztrófa valamilyen hír vagy személyes tapasztalat formájában. A teljes pánik és feladás helyett azonban érdemes megvizsgálni a saját eszközeinket: mit tehetünk mi, egyszerű állampolgárok, hogy elkerüljük, vagy legalábbis lelassítsuk a rettegett apokalipszist?

Szülőként pláne felelősek vagyunk azért, hogy valamennyire élhető bolygót hagyjunk itt örökbe az unokáinknak. A megőrzés kulcsa pedig abban rejlik, hogy azokat a környezettudatos lépéseket, amiket a műanyag zacskó mámorában felnőtt generációként még csak most teszünk a magunkévá, a gyerekeinknek már alapvető szokásokként adjuk át.

Hirdetés

A jó hír, hogy nem egy tökéletes, zero waste életformára kell törekednünk: elegendő mindig csak eggyel több lépést tennünk a pazarlásmentes hétköznapok felé és ezeket az apróságokat megtanítani a csemetéinknek is. Ne feledjük, hogy a legjobb oktatási módszer mindig a példamutatás, tehát vezessük be szép lassan az alábbi tevékenységeket az életünkbe, és hagyjuk, hogy a gyerekek már e szerint nőjenek fel!

Töltsetek minél több időt a természetben!

Ahhoz, hogy igazán értékelni tudjuk a természet csodáit, és mindazt, amit nyújthat nekünk, minél alaposabban meg kell ismernünk. Aki már pici korban sok időt tölt növények, állatok között, sokkal kevesebb eséllyel fog majd ártani nekik. Természetesen, az élővilág felfedezéséhez a nagy kirándulások a legjobb eszközök, de nem kell megijednünk akkor sem, ha a lakótelepen nem tudunk naponta erdei sétákat tenni.

Hirdetés

Figyeljük meg alaposan a növényeket, leveleket, kis rovarokat a játszótéren, olvassunk a természettel foglalkozó mesekönyveket, a képernyőidőt töltsük ki kifejezetten kicsiknek szóló, ismeretterjesztő műsorokkal!

Vásároljatok együtt okosan!

Járjatok együtt piacra a gyerekekkel, ismerkedjetek meg a termelőkkel, vigyetek saját szatyrokat nem csak a nagybevásárláshoz, de az egyes zöldségek, gyümölcsök becsomagolásához is. Amit csak lehet, szerezettek be csomagolásmentesen!

Készüljetek listával, és csak azt vegyétek meg, ami szerepel rajta – rengeteg pazarlástól menthetitek meg magatokat. Az impulzusvásárlás elkerülésének egy másik trükkje, hogy mindig jóllakottan induljatok a bevásárlókörútra!

Az elkerülhetetlen csomagolást hasznosítsuk újra!

A következő fontos pont, hogy fogadjuk el, bármennyire is igyekszünk, városi környezetben nem lehet mindig mindent csomagolásmentesen beszerezni. Szomorkodás helyett hasznosítsuk újra a műanyag dobozt, a kartonpapírt, a kiürült befőttes üveget.

Egy magyar háztartásban nem szükséges elmagyarázni, hogy a nagy tejfölös doboz kiváló tárolója a vasárnapi töltött káposztának, a fagyisdoboz pedig a legjobb fagyasztótégely. De ha már kifogytunk a szokásos felhasználási módokból, rittyentsünk kézműves foglalkozást a jobb sorsra érdemes hulladékok köré. Így lesznek a vécépapír-gurigákból bábok, a befőttesüvegekből pedig színesre festett mécsestartók.

Élvezzenek előnyt a kreatív játékok és a fa játékok a gyerekszobában!

Manapság igazi kihívás egy minimalista gyerekszoba megteremtése, de igyekezzünk olyan játékokat beszerezni, amik valóban hasznosak és a környezetet is a legkevésbé károsítják. A fejlesztő játékok gyerekeknek nyújtott számos előnye között megtaláljuk a mozgás, a memória, a kreativitás és a logikai gondolkodás fejlesztését is.

Ha műanyagok helyett ráadásul fa fejlesztő játékok kerülnek a kosarunkba, természetes és az emberi egészségre ártalmatlan alapanyaggal lesz dolgunk. Kérjük meg a családtagokat is, hogy karácsonyra, születésnapra az általunk választott játékkal, vagy inkább valamilyen élménnyel lepjék meg a kicsiket!

A felesleges ruhákat, játékokat adományozzátok el!

A természet elkerülhetetlen rendje, hogy a gyerekek kinövik a ruháikat, a játékokból pedig a legnagyobb körültekintés mellett is könnyen összegyűlhet egy egész óvodának elegendő mennyiség.

Ilyenkor a nagyobb ház vásárlása helyett gondoljuk át, mi az, amire tényleg nincs már szükség, a jó minőségű darabokat pedig adjuk tovább családi, baráti körben, vagy adományozzuk el rászoruló gyerekeknek, családoknak. Figyelem: a hiányos fa logikai játékok és a lyukas kiscipő nem adománynak való! Csak olyan állapotban lévő tárgyakat adjunk tovább, amit mi is szívesen elfogadnánk!

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek