KezdőlapSzínesMikor van szükség sürgős fogászati ellátásra (és mikor elegendők az otthoni megoldások)?

Mikor van szükség sürgős fogászati ellátásra (és mikor elegendők az otthoni megoldások)?

-

Egyes fogászati problémák azonnali fogorvosi beavatkozást igényelnek, míg mások otthoni módszerekkel is enyhíthetők, miközben egy későbbi időpontra várunk. Igen, egyes esetekben akár házi megoldások is bevehetők, de nagyon fontos tisztában lennünk vele, hogy mikor kell azonnal szakorvoshoz fordulnunk fogászati problémáinkkal.

Mikor van szükség sürgős fogászati ellátásra?

Számos árulkodó jele lehet annak, ha valakinek sürgős fogászati beavatkozásra van szüksége. A fogászati problémák (különösen a fertőzések) nem múlnak el maguktól, és gyakran mielőbbi beavatkozást igényelnek. Ha nem kezelik őket időben, akkor súlyos szövődményekkel járhatnak, amelyek további körülményes kezeléseket vonhatnak maguk után.

Hirdetés

Ahhoz, hogy eldönthesse, szüksége van-e azonnali ellátásra vagy elég, ha otthoni módszerekkel enyhíti a problémát (persze csak átmenetileg), először is fel kell mérnie tüneteit és a helyzet súlyosságát.

Amennyiben az alábbiak közül bármelyiket észleli magán, akkor sürgős fogászati kezelésre van szüksége:

  • felduzzadó arc
  • látási zavarok és émelygés
  • törött fogak vagy elhagyott koronák
  • nagy mennyiségű fekély a szájban
  • jelentős vérveszteség a fogínyen keresztül
  • erős és tartós fogfájás
Hirdetés

Amennyiben nem biztos benne, hogy szüksége van sürgős ellátásra, hívja fel fogorvosát és magyarázza el neki a helyzetet, majd kövesse az utasításait.

A Móricz Dental fogászatán pedig mielőbbi segítségére lesznek sürgősségi fogászati szolgáltatásukkal, amennyiben szükséges. Keresse fel mielőbb a fenti tünetek esetén fogászatukat és kérjen időpontot most, hogy minél előbb fogadhassák: fogászat Budapest belváros!

Mikor érdemes házi módszereket alkalmazni?

A házi módszereket olyan esetben ajánlott alkalmazni, amikor a fogászati probléma nem olyan súlyos, hogy visszatartaná a hétköznapi tevékenységeitől.
Ezek a házi megoldások segíthetnek enyhíteni a fájdalmat, a duzzadást és egyéb tüneteket, de fontos észben tartani, hogy a probléma megszüntetéséhez az esetek túlnyomó többségében még így is fogorvosi ellátásra lesz szükség.

Íme néhány hatékony módszer a gyakori fogászati panaszok enyhítésére:

  • Öblögetés sós vízzel: A só egy természetes fertőtlenítőszer, ezért segíthet elpusztítani a fertőzést okozó baktériumokat.
  • Hidegvizes borogatás vagy jégakku: A hideg segít enyhíteni a duzzadást és a gyulladásokat.
  • Érzéstelenítő zselé: Segít enyhíteni a fájdalmakat.
  • Fájdalomcsillapító (ibuprofén/paracetamol tartalmú gyógyszer): Amennyiben nem érzékeny az összetevőikre, átmenetileg fájdalomcsillapító gyógyszerekkel is enyhítheti a panaszait. Mindig kövesse szigorúan a betegtájékoztatóban leírtakat!

Amennyiben a panaszokat egy olyan bölcsességfog okozza, amelyik még nem szakította át a fogínyt, akkor fogorvosa nem igazán tud majd segíteni, amíg ez meg nem történt. Ilyen esetben kifejezetten sokat segíthetnek a felsorolt házi módszerek, amíg a fog operálhatatlan állapotban van.

A leghatékonyabb otthoni módszer azonban nem a problémák kezelése, hanem azok megelőzése. A rendszeres fogmosás és fogselymezés és a megfelelő étrend rengeteget segíthetnek a legtöbb fogászati probléma elkerülésében. A nap során fogyasszon rendszeresen vizet, ez ugyanis segít kiöblíteni az ételmaradékokat és a baktériumokat a szájból.

Ne felejtsen el továbbá legalább félévente bejelentkezni egy alapos fogorvosi vizsgálatra, még akkor is, ha nincsenek panaszai. Fogorvosa az ilyen vizsgálatok során olyan kezdődő problémákat fedezhet fel, amelyeknek később súlyosabb szövődményei is lehetnek. Szerencsére ezek általában egy egyszerű kezeléssel megelőzhetők, ha időben észreveszik őket.

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek