KezdőlapHírekKalifornia legidősebb parkőre 100 évesen vonult nyugdíjba

Kalifornia legidősebb parkőre 100 évesen vonult nyugdíjba

-

Betty Reid Soskin 85 éves volt, amikor parkőr lett belőle, de idős kora ellenére, több mint egy évtizeden át viselte az egyenruhát. 15 évig dolgozott a National Park Service (NPS) parkőreként, míg végül a 100. életévét betöltve bejelentette, hogy nyugdíjba vonul.

Kalifornia legidősebb parkőre 100 évesen vonult nyugdíjba

A nő a Kalifornia államban található Rosie the Riveter World War II Home Front National Historical Park parkőreként szolgált, ami történelmi jelentőségű nemzeti parkként működik, és azt mondja, csodálatos élmény volt, hogy megoszthatta a tapasztalatait a látogatókkal.

Büszke volt rá, hogy színesbőrű nőként elmesélhette a történetét, és bár nem történész, sok mindent átélt, ezért örömmel töltötte el, hogy átadhatta a tudását és a tapasztalatait másoknak.

Fotó: Instagram / National Park Service

A nő korábban tanácsadóként dolgozott az NPS-nek, és amikor a Rosie the Riveter park kialakítását tervezték, úgy döntött, jelentkezik parkőrnek, hogy megossza korábbi tapasztalatait abból az időből, amikor egyedüli színesbőrű hivatalnokként dolgozott a második világháború alatt, később pedig politikai és közösségi aktivista lett.

A nemzeti parkban szervezett túrái során Soskin gyakran beszélt egyedi háttértörténetéről. Sokak számára nehéz volt elhinni, hogy a jó teljesítménye ellenére akkoriban mégis másként kezelték a bőrszíne miatt.

Fotó: Instagram / National Park Service

„Hihetetlen élmény volt, hogy részt vehettem annak a helynek a létrehozásában, ahol saját életem drámai pályája, a generációm más tagjainak életével egyetemben, befolyásolhatja a jövő alakulását az általunk hagyott lábnyomok által. Elsődleges forrásnak lenni ennek a történelemnek – az én történelmemnek – a megosztásában, és egy új nemzeti park kialakításában izgalmas és tartalmas feladat volt” – nyilatkozta Soskin a People magazinnak.

A legtöbb látogatót éppen az a különleges perspektíva ragadta meg, amit Soskin nyújtott nekik a történelemről.

Fotó: Instagram / National Park Service

„Bár nem vagyok képzett történész, az általam szervezett túrák szükségszerűen arra szolgálnak, hogy szóban megosszam a történetemet a nyilvánossággal” – mondta a nő.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy amikor 85 évesen parkőrnek állt, az emberek szinte hihetetlennek tartották, milyen jó formában van a korához képest. Amikor végül bejelentette, hogy nyugdíjba vonul, az NPS megköszönte neki az évek során végzett munkáját, azt, hogy elmesélte a történetét, és különleges tisztelettel búcsúztatták el.

Színes

Hírek