KezdőlapSzínesA rákbeteg orvos azt kívánta, bárcsak több ideje lett volna, hogy kezelhesse...

A rákbeteg orvos azt kívánta, bárcsak több ideje lett volna, hogy kezelhesse a betegeit, mielőtt meghal

-

Ironikus, hogy azok az orvosok, akik életüket több ezer beteg kezelésének szentelik, néha éppen saját maguk nem kaphatják meg a szükséges segítséget.

A rákbeteg orvos azt kívánta, bárcsak több ideje lett volna, hogy kezelhesse a betegeit, mielőtt meghal

Hematológusként és onkológusként Dr. Su Yung-Cheng feladata vérbetegséggel és rákkal diagnosztizált betegek kezelése volt a tajvani Taipei Medical University Shuang Ho Kórházban.

Dr. Su éjjel-nappal arra fordította az idejét, hogy meglátogassa a betegeit, és mindent megtegyen értük, még akkor is, amikor ő maga is a rák egy ritka formájával küzdött.

A 44 éves orvos elhivatottsága egészen a halála előtti utolsó napokig kitartott, ahogy arról egyik volt kollégája is beszámolt egy szívszorító Facebook bejegyzésben.

Dr. Chang rámutatott, hogy Dr. Su önzetlen és elkötelezett orvos volt, amióta megismerte őt a Chang Gung Kórházban, ahol Dr. Su korábban dolgozott.

Dr. Su éjjel-nappal arra fordította az idejét, hogy betegeit gyógyítsa

Bejegyzésében Dr. Chang elmondta, hogy Dr. Su nem csak a páciensei, hanem kollégái és a fiatal orvosok érdekében is mindent megtett, amire a legtöbb tapasztaltabb orvos ritkán fordít időt, mivel túlságosan elfoglaltak.

Mivel hosszú műszakokban dolgoznak, és szakorvosi vizsgálatokra készülnek, nem túl gyakori, hogy a magasabb rangú orvosok időt szakítanának a fiatalabbak tanítására, irányítására.

Dr. Su azonban nem mindennapi orvos volt. Minden nap szakított időt arra, hogy meglátogassa a betegeit az osztályokon, az amúgy is zsúfolt programja mellett.

Dr. Chang felidézte azt az időt is, amikor Dr. Su elmondta neki, hogy 2018 decemberében a rák egy ritka formáját diagnosztizálták nála. A ráknak ez a típusa annyira ritka volt, hogy a kórház, ahol dolgozott, nem is tudta pontosan meghatározni.

Dr. Su önzetlen és elkötelezett orvos volt

Szerencsétlen helyzete ellenére Dr. Su nem abban reménykedett, hogy meggyógyul, hanem egyszerűen abban, hogy több ideje maradhat a betegei kezelésére.

„Tudod, hogy nagyon sok beteget mentettem meg. Soha nem kértem semmit. Most csak több időt szeretnék kérni” – mondta Dr. Su a kollégájának.

Az orvos még élete utolsó napjaiban is időt szakított arra, hogy megkérdezze betegeit, jobban érzik-e magukat, biztatta őket, hogy maradjanak erősek, és folytassák a kezelést.

Amikor Dr. Su meghalt, a betegei elveszítettek egy elhivatott orvost, aki semmi mással nem törődött, csak azzal, hogy mi lenne nekik a legjobb. „Egyszerűen csak nagyon szomorú, az élet valóban túl rövid” – írta Dr. Chang a megható bejegyzésben.

Színes

Hírek