Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Alig telt el néhány óra, mióta a gyönyörű színésznő megkapta a Golden Globe-díjat legjobb színésznői alakítás musical vagy vígjáték kategóriában, az I Care A Lot (Fontos vagy nekem) című filmben nyújtott alakításáért. A kategória többi jelöltjei Michelle Pfeiffer, Kate Hudson, Maria Bakalova és Anya Taylor-Joy voltak.

„Kedves jelölttársaim, megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek köztetek. A filmben volt egy jelenet, ahol fel kellett úsznom a felszínre egy elsüllyedt autóból, és még mindig sokkal inkább tenném ezt, minthogy egy szobában kelljen lennem Rudy Giulianival.” – mondta köszönőbeszédében a színésznő, a március 1-én megrendezett Golden Globe gálán. Ezzel az utalással a Borat bolgár színésznője, Maria Bakalova előtt tisztelgett. „Maria, csodálom a bátorságodat!” – tette hozzá.

Ez az első Golden Globe, amelyet a 42 éves Rosamund Pike elnyert, és a harmadik jelölése, de színészi karrierje annak idején csak nehezen akart beindulni, mivel egyetlen színművészeti egyetem sem fogadta el a jelentkezését. Pike ma már sikeres színésznő, aki a színpadon kezdte karrierjét, majd minden erejével arra törekedett, hogy filmsztár legyen belőle. Ez az ő története.

Színésznőként a színpadon debütált, olyan darabokban, mint a Rómeó és Júlia és a Skylight, amelyekben felkeltette a hollywoodi producerek figyelmét, és egyre fontosabb filmekben kapott szerepeket. Ezután a hollywoodi siker már nem váratott magára, különösen azután, hogy megjelent a Die Another Day (Halj meg máskor) című 2002-es James Bond filmben.

Rosamund Mary Ellen Pike 1979. január 27-én született a londoni Hammersmith-ben. Édesanyja, Caroline operaénekes, édesapja, Julian Pike operaénekes, zenetanár, a Birminghami Konzervatórium igazgatója. 7 éves korára Rosamund már egész Európát bejárta a szüleivel, és, akárcsak ők, szeretett színpadra lépni. 11 éves korától a bristoli Badminton School, majd 16 éves korától National Youth Theatre tanulója volt. Addigra már zongorán és csellón is játszott, és színi órákat is vett.

18 éves korában szerepelt a Rómeó és Júliában, ekkor figyelt fel rá egy ügynök, aki azt tanácsolta neki, hogy lépjen színészi pályára. Sajnos azonban az összes színművészeti kar elutasította a jelentkezését, ezért, más lehetősége nem lévén, angolt tanult az Oxfordi Egyetemen. Egyetemi évei alatt kénytelen volt elfogadni néhány kisebb szerepet, hogy fizetni tudja tanulmányait. Az egyetem első éve után egy év szünetet tartott, hogy több időt szentelhessen igazi szenvedélyének – a színészetnek. Ezután visszatért az egyetemre, és 2001-ben megszerezte a diplomáját. Ugyanebben az évben szerepet kapott a brit Love in a Cold Climate (Szerelem hideg éghajlat alatt) című sorozatban, ami Nancy Mitford regényei alapján készült.

Tanulmányai befejezése után csalódottan szembesült a szakmai lehetőségek hiányával, és egy könyvesboltban vállalt munkát, de az élete néhány hónap múlva gyökeresen megváltozott. 2002-ben szerepet kapott a James Bond széria legújabb részében, a Halj meg máskor-ban, Pierce Brosnan oldalán.

Ő volt az első Bond-lány, aki egyetemi diplomával rendelkezett, és a Bond Girls Are Forever (Bond lányok az örökkévalóságnak) című dokumentumfilmben is megjelent, 2004-ben pedig Johnny Depp oldalán tűnt fel a The Libertine (Rochester grófja – Pokoli kéj) című filmben. Egy évvel később Keira Knightley mellett a Büszkeség és Balítélet legújabb feldolgozásában is feltűnt. A színésznő másik nagy szakmai sikere a Gone Girl (Holtodiglan) főszerepe, amelyért SAG, BAFTA, Golden Globe és Oscar jelölést is kapott. A film másik sztárja Ben Affleck.

Ami magánéletét illeti, Rosamund még egyetemista korában Simon Woods színésszel randevúzott, akivel később együtt játszott a Büszkeség és Balítéletben. A film rendezője, Joe Wright pedig eljegyezte, de közvetlenül az esküvő előtt végül felbontották a jegyességet. 2009 decembere óta Robie Uniacke párja, akivel két fia született: Solo (aki 2012. május 6-án született) és Atom (aki 2014. december 2-án született).

A Golden Globe-díjas színésznő folyékonyan beszél németül és franciául is, és jelenleg Londonban él.