Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Legújabb kutatások szerint fény derült arra a tényre, hogy, ha azok a személyek, akik este vesznek egy forró fürdőt, sokkal jobban tudnak aludni. Úgy tűnik a japánok ősidők óta ezért alkalmazzák ezt a trükköt!

1. Speciális szertartás kapcsolódik a forró fürdőhöz

Fürdés közben a japánok egy speciális rituálét követnek, amely több lépésből áll. Először zuhanyoznak, hogy lemossák a port és az izzadságot, majd ezután elmerülnek a forró fürdőben.

Különböző olajokat és gyógynövényeket adnak a vízhez, amely ellazítja a testet, tisztítja a bőrt és tonizálja az elmét. Fontos, a víz hőmérséklete megfelelő legyen – ne haladja meg a 40 ° C-ot -, mert a túl forró víz kiszárítja a bőrt, és tágítja a pórusokat.

2. Családi hagyomány a forró fürdő

A reggeli zuhanyzás luxusa Japánban és a világ minden táján csak a közelmúltban vált elérhetővé. A tizenkilencedik században nem volt meleg víz, fűtés vagy beltéri vízvezeték a japán házakban.

Tehát a legtöbb embernek először vizet kellett forralnia, hogy meg tudjon fürdeni, ez pedig időigényes folyamat! Így maradt fenn az esti fürdés általános szokása.

3. Nyilvános fürdők látogatása

A nyilvános fürdő és a meleg források, az úgynevezett onsenek nagyon népszerűek Japánban. Különböző korú emberek járnak a fürdőházakban nem csak fürdeni, hanem pihenni és szórakozni is. Ez a szokás segít, hogy testileg és lelkileg is sokkal jobban érezzék magukat.

4. Reggel nincs elég idő

Körülbelül 4,5 millió teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló van Japánban, akinek még van egy második munkahelye is, és hetente átlagosan 6–14 túlóráznak. Ezen túl Japánban nagyon fontos a pontosság, így tolódott el a kényelmes forró fürdőzés estére, reggel semmiképp nem férne bele az időbe.

5. Az éghajlat befolyásoló tényező

Japánban a nyár forró és nagyon nedves. A legtöbb japán napi szinten a saját autó helyett inkább a tömegközlekedést részesíti előnyben. Az időjárás befolyásoló hatással van a szervezetre, a nap végén éppen ezért elengedhetetlen egy hosszú zuhany vagy fürdőzés. Télen a japán házak általában hűvösek, ezért lefekvés előtt a forró fürdő által melegítik fel a testüket.