Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Coco Chanel igazi divatkirálynő volt, neve egy legenda, és a világpiacon fennmaradt róla elnevezett márka a legdrágábbak közé tartozik ma is.

A sikeres üzlet mögött viszont egy nem túl boldog magánéleti történet található. Coco Chanel egész élete a legmagasabb csúcsok, és a legnagyobb lejtők megtapasztalásáról szól, kezdve a tragikus és szegény gyermekkortól, a drámákkal és romantikus fordulatokkal teli felnőtt életig.

Mielőtt híres lett volna, Coco Chanel számos akadályba ütközött. Az egyik legmeghatározóbb tragédia életében az anyja szenvedésekkel teli tuberkulózisos betegsége, majd halála volt. És, ha ez még nem lett volna elég, anyja halála után, Coco apja úgy döntött, hogy árvaházba adja. Ez a hely alapozta meg tulajdonképpen a karrierjét, itt szökkent szárba a varrás és tervezés iránti szenvedélyes érdeklődése.

A rajongói számára egy másik ismeretlen tény az, hogy valódi neve Gabrielle Bonheur Chanel volt, és a “Coco” becenév abból az időszakból származik, amikor különböző klubbokban dalokat adott elő, és a Coco lett tulajdonképpen a művészneve. Ez a “cocotte” rövidítése, francia szó, amely lefordítva “fenntartott nő”-t jelent.

Egy másik dolog, amivel felhívta a nagyvilág figyelmét magára, az a különleges kalapok iránti rajongása, amelyeket igen egyedi stílusban viselt. Kalapjaival felhívta magára a figyelmet, valójában Chanel kalapgyártóként, és nem „couture” tervezőként vált ismertté.

Első üzletét 1910-ben, Párizsban nyitotta meg a “Rue Cambon”-on, és 10 évvel később kiadta a legkelendőbb, “Chanel No.5” parfümöt, amely elsőként a tervező nevét viseli. A számot nem véletlenszerűen választották ki. Május 5-én (az év ötödik hónapjában) hozta forgalomba a parfümöt.

1925-ben Coco létrehozta az egyik legnépszerűbb öltözetet, egyszerűen csak “Chanel” néven. Ez egy gallér nélküli kabát és egy kényelmes szoknya kombinációja volt, amelyet a férfi öltöny ihlette, és napjainkban is igencsak népszerű.