Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Lizzie Velasquez élettörténete sokak számára példaértékű. Eljutnia oda, ahol ma van, messze sem volt leányálom, de a lelki ereje és kitartása romba döntött minden akadályt. A világ legcsúnyább nőjének nevezték – ezt feldolgoznia nem volt könnyű, ám a depresszió végül a javára vált. Ma csúcsformában van, és fiatalok ezreit inspirálja világszerte.

Minden 17 éves korában kezdődött, amikor belebotlott egy róla készült kisfilmbe a brit sajtóban. A világ legcsúnyább nőjeként mutatták be őt, amitől teljesen kiborult.

„Sokkolt, amit láttam. Éjjeleket és nappalokat sírtam át, tinédzserként úgy éreztem, számomra az élet véget ért. Nem volt bátorságom senkivel se szóba állni, még a barátaimmal sem beszéltem, annyira kiborított, hogy mindez megtörténik ez velem.” – idézte fel a megrázó emlékeket Lizzie Velasquez.

Tény, hogy arca messze sem szokványos, ráadásul kórosan vékony, de attól még nem kellett volna elzárkóznia a külvilágtól, csak hát a róla szőtt előítéletek és a külsejéből való gúnyűzés teljesen padlóra küldte őt. A most 30 éves Lizzie évekig elszigetelten élt, és mindössze nemrég döntött úgy, hogy ideje kimásznia a gödörből.

Maga mögé gyűrte az aggályait, leküzdötte a démonjait, és elfogadta magát olyannak, amilyen, bárki mondjon bármit. Az átalakulása inkább lelki és szellemi, semmint fizikai, de a legfontosabb benne, hogy Lizzie végre megbékélt önmagával, és kész megosztani a történetét a nagyvilággal.

Az esete sokakat megérintett, és bár mindenkinek megvannak a saját problémái, a nőt ért verbális bántalmazással és kigúnyolással emberek milliói tudnak együttérezni. Így lett Lizzie hangja mindazok képviselője, akiket valaha is bármiféle bántalmazás ért, mi több, a történetét egy 78 perces dokumentumfilm is példázza, Egy bátor szív: a Lizzie Velasquez-sztori (A Brave Heart: The Lizzie Velasquez Story) címmel.

Hogyan vált népszerűvé Lizzie Velasquez?

A róla készült film tette őt világhírűvé. A produkciót a South by Southwest filmfesztiválon mutatták be, és hatalmas sikert aratott. A közönség állva tapsolt. A Lizzie Velasquez-sztori a nő erőfeszítéseit taglalja a bántalmazás elleni küzdelemben, beleértve a kitartó lobby-munkát is az amerikai kormány előtt, hogy végre kiharcoljon egy törvényrendeletet ezügyben. Lizzie jelenleg konferenciák tucatján beszél a bántalmazás témájáról, YouTube-csatornáját pedig 300 ezren követik.

Esete már több mint 10 éve népszerű a világhálón. Bár sokan anorexiásnak hiszik, a világ „legcsúnyább nője” negyedóránként étkezik, és naponta közel 8000 kalóriát visz be, mégsem képes hízni. Kóros soványsága mögött egy ritka, furcsa veleszületett betegség áll: hiányoznak a zsírszövetei. Rajta kívül, a világon még két személy szenved hasonló szindrómában, a kórról azonban az orvostudomány egyelőre nem sokat tud.