Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

2009 június 25-én, azaz pontosan 10 évvel ezelőtt futott be a hír, hogy meghalt a popkirály. Michael Jackson halálhíre sokkolta az egész világot, a halálának pontos körülményeit pedig évekig vizsgálták.

A legendás énekes 50 éves volt. Mint ismert, szívinfarktus okozta a vesztét, melyet egy pokolian erős gyógyszerkoktél váltott ki: a készítmény összesen hét, külön-külön is ütős orvosságot tartalmazott, többek között nyugtatókat, antidepresszánsokat, altatókat.

A popkirály csodás karriert hagyott maga mögött, egyedi zenei stílusát, színpadi jelenlétét már senki sem lesz képes pótolni. Élete viszont mégsem volt fenékig tejföl. Zűrös gyerekkora után, felnőttként több botrányba is belekeveredett, rendhagyó életstílusa miatt pedig sokan megvetették. Mindezek ellenére, a zenéjét az egész földkerekség szerette, és a munkássága még ma is nagy befolyást gyakorol az új generációra. Amit letett az asztalra, az úgy páratlan, ahogy van, és ezzel senki sem tud vitatkozni.

Egyike minden idők legnagyobb bevételeit lekaszáló előadóinak – és azért nem beszélünk múlt időben, mert a lemezei még ma is fogynak, mint a cukor. Michael Jackson gyerekként vágott bele a zenei karrierbe. Testvéreivel közösen megalapította a Jackson 5 együttest, melyet sokáig a híres lemezkiadó, a Motown promovált. Aztán kilépett a csapatból, és ragyogó szólókarriert futott be. Csak a Thriller című nagylemezével nyolc Grammy-díjat zsebelt be, ebből hetet az album címadó dala vitt el.

Karrierjére kihatottak a magánéletéről szóló pletykák és botrányok. 1990 után egyre több hír került napvilágra a különc életstílusával kapcsolatban. A helyzet annyira megviselte, hogy 2001 után már egyetlen dalt sem volt képes kiadni. Kiskorúak molesztálásától kezdve, sok mindent vágtak akkor a fejéhez, turkáltak az életében, és bírósági perekre idézték be. Jackson tagadta a vádakat, és általában sikerült egy bizonyos többszámjegyű összegben kiegyeznie a vádlóival.

Az ellene folyó vádaskodás még a halálával sem zárult le: 2013-ban és 2014-ben újabb két feljelentést tettek ellene, szintén pedofília vádjával, de mindkét esetet végül elutasította a bíróság. Idén pedig újabb vádak ütötték fel a fejüket, Dan Reed: Leaving Neverland című, frissen megjelent dokumentumfilmjében.

2009-ben Michael Jackson épp a karrierzáró turnéjára készült, amikor orvosa, Conrad Murray javaslatára, erős altatókat és nyugtatókat kezdett el szedni. Los Angelesben halt meg, alig egy hónappal a This Is It turné kezdete előtt. Jackson haláláért Murrayt a bíróság felelősnek minősítette, és 4 év letöltendő börtönre ítélte. Az orvos végül 2013-ban szabadult, miután közel 2 évet volt a rácsok mögött.