Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Kiderült, hogy mit érzett a királynő mikor Diana meghalt!

A világ számára mindig is emlékezetes marad 1997. augusztus 31-e. Ezen a napon szenvedett végzetes autóbalesetet Diana hercegnő egy párizsi alagútban. Másnap több tízezer virág árasztotta el a Buckingham- és Kensington paloták bejáratát, annak ellenére, hogy hivatalosan, Károly hercegtől való elválást követően, Diana már nem volt tagja a királyi családnak.

Míg a világ gyászolt, addig II. Erzsébet királynő és családja, köztük Diana két fia, a skóciai Balmoral kastélyban töltötte nyári pihenő szabadságát, és úgy döntött, hogy nem kíván reagálni az eseményekre. Végül a közvélemény és a kormány nyomására a királynő megtörte a csendet, részt vett a nyilvános temetésen, sőt, még fejet is hajtott Diana koporsója előtt, ami rendkívül szokatlan egy uralkodótól, így fejezve ki nagyfokú tiszteletét az egykori hercegnő előtt.

És nem szabad megfeledkezni arról az élő televíziós beszédéről sem, amelyben egykori menyét, különleges és tehetséges emberi teremtésnek nevezte, aki sosem felejtett el kedvesen mosolyogni, ezzel inspirálva másokat arra, hogy jobb emberek legyenek.

A közeli családtagok elmondása szerint a királynőt annak idején igenis megrázta Diana halála.

“Nem tudom, mi értelme volt levinni Londonba a fiúkat, kitéve őket a nyilvánosságnak, hiszen látszott rajtuk mennyire össze vannak törve édesanyjuk elvesztése miatt. A királynő helyében én is ott maradtam volna Skóciában” – nyilatkozta még 2012-ben a CNN televíziónak Margaret Rhodes, a királynő egyik unokatestvére.

Sőt, a királynő szívszorító levélben vallott Diana elvesztéséről, amelyet közeli segítőjének, Lady Henriette Abel Smith-nek címzett. Ebben a levélben így fogalmaz: “Valóban borzasztó, és az egész országnak nagy veszteség. Az apátságban tartott gyászszertartás azonban egységet kovácsolt az emberek szívében, világszerte. Vilmos és Harry nagyon bátran viselkedett, és ez büszkeséggel tölt el. Érzelmeink még mindig kavarognak, egy igen nehéz időszakon megy keresztül most mindenki.”

Ingrid Seward The Queen & Di című könyvéből kiderül, hogy Diana balesetéről elsőként Károly herceg és a királynő értesült. Károly könnyekben tört ki, a királynő viszont a sokkhatás miatt nem reagált semmit.