KezdőlapHírekAranyszarvas 2018: ezek az előadók lépnek fel a zenei esemény 50. évfordulóján!

Aranyszarvas 2018: ezek az előadók lépnek fel a zenei esemény 50. évfordulóján!

-

Igazán jeles alkalomból kerül idén megszervezésre Románia legrangosabb zenei fesztiválja, az Aranyszarvas. Az esemény fennállásának 50. évfordulóját ünnepli, ennek margójára színvonalas műsor van készülőben augusztus 29. és szeptember 2. között, Brassó történelmi főterén.

Aranyszarvas 2018: ezek az előadók lépnek fel a zenei esemény 50. évfordulóján!

Hirdetés

Közel tíz évnyi szünet után, az Aranyszarvas visszatér a hagyományokhoz, és a világzene legnagyobb neveit szólaltatja meg az ország szívében, a brassói Tanács-téren, az erdélyi nagyváros régi központjában. Az első kiadás utáni 50. évben is a legeké a főszerep: többek közt James Blunt, Amy Macdonald, Edvin Marton és az Eurovízió győztesei szórakoztatják majd a közönséget, természetesen a hazai előadókkal karöltve.

A brit James Blunt és a skót származású Amy Macdonald nem szorul különösebb bemutatásra. Mindketten ott díszelegnek korunk legkedveltebb pop és folk-rock előadói között, dalaikat imádja a közönség, nagylemezeik pedig több millió példányban fogynak világszerte.

Hirdetés

A legkevesebbet viszont talán a hegedűművész és dalszerző Edvin Martonról tudunk, aki azáltal vált híressé, hogy a klasszikus műfajt a pop-rockkal ötvözve egyedi zenei darabokat alkot. Tehetségét egy sziklaszilárd Emmy-díj is bizonyítja, melyet a legeredetibb zenei alkotás kategóriában vihetett haza. Neve még a 2008-as Eurovízióból is ismerős lehet, ugyanis Dima Bilannal karöltve övé lett Európa legjobb dala.

És ha már az Eurovízió nyerteseiről beszélünk, az Aranyszarvas idei gáláján Gigliola Cinquetti is énekelni fog, aki 1964-ben lett a Dalfesztivál győztese, mint ahogyan a ciprusi Eleni Foureira is fellép, aki a zenei esemény 2018-as kiadásán második helyen végzett. A díszmeghívottak névsora azonban még nem végleges.

A félévszázadnyi múlttal rendelkező Aranyszarvas idén különleges műsorfüzettel csalogatja Erdélybe a közönséget: lesz Ünnepi Gála, két napig tartó dalverseny, Díjkiosztó Gála és a díszmeghívottak koncertfellépése. Az eseményt a román népi hagyományoknak szentelt folklorműsor zárja.

Az Aranyszarvas Fesztivált 1968-ban szervezték meg először Brassó történelmi főterén, a Tanács-téren. Fennállása óta, az esemény több énekesnek segített elindulni a siker felé vezető úton úgy belföldön, mint a határokon túl. Célja a hazai és a külföldi zenei tehetségek feltárása és népszerűsítése. Olyan rangos világhírű énekesek álltak már a színpadán, mint Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Sheryl Crow, Tom Jones, Vaya con Dios, Coolio, Christina Aguilera, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family és Patricia Kaas.

Az Aranyszarvas máig 17 kiadást számlál, kisebb-nagyobb megszakításokkal és újrakezdésekkel. A legutóbbi fesztiválra 2009-ben került sor. A szünetet a Román Állami Televízió utólag azzal magyarázta, egyelőre nincs megfelelő összegű pénzalap a további kiadások megszervezéséhez.

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek