KezdőlapSzínes30 évvel ezelőtt ezzel a koncerttel a Queen örökre megváltoztatta a zenetörténetet!...

30 évvel ezelőtt ezzel a koncerttel a Queen örökre megváltoztatta a zenetörténetet! Nézd meg a felvételt!

-

1985. július 13-án a London Live Aid koncertjén a világ ámultan figyelte Freddie Mercury és a Queen zenei bravúrját, amely alig tartott tovább 20 percnél, mégis megváltoztatta a zenei világot.

queen

Hirdetés

A Wembley Arénában egy tűt nem lehetett elejteni, annyi ember figyelte a legendás együttes minden mozdulatát. A Queen egy 24 perces összeállítással állt színpadra, amelybe a legnagyobb slágereit válogatta össze. A fellépésre váró zenekarok ekkor már érezték, hogy az az este a Queen-ről fog szólni, a showt ők viszik el.

Felcsendült a „Bohemian Rhapsody”, a „Radio Ga Ga”, a „Crazy Little Thing Called Love”, „We Will Rock You”, és a „We Are the Champions” is. Függetlenül attól, hogy Freddie a zongora előtt ült, vagy a mikrofon állvánnyal ugrált a színpadon, a közönség egy emberként hallgatott rá, itta a szavait, utánozta a kézmozdulatait. Bámulatos, hogy ez az ember milyen hatással volt a tömegekre, milyen közösségi érzés uralhatta a stadiont. Leírni is sok, de 72 ezer ember énekelte együtt a dalokat, teljes összhangba emelték a kezüket tapsra.

Hirdetés

Úgy tartják, hogy a mai napig ez a rockzene történetének legikonikusabb koncertje. Az 1985-ös Live Aid-en fellépő sztárok az etiópiai éhínség enyhítésére gyűjtöttek adományokat. Londonon kívül még Philadelphiában, a John F. Kennedy stadionban is világsztárok léptek fel. A televíziók élőben sugározták a koncerteket, összesen majdnem 2 milliárd ember követte figyelemmel az eseményt.

1991-ben, 6 évvel a Live Aid-en való fellépése után Freddie Mercury AIDS-ben meghalt. A Foo Fighters frontembere, Dave Grohl szerint minden bandának tanulnia kellene a Queen 1985-ös fellépéséből, és „ha azt érzed, hogy minden fal leomlott körülötted, akkor olyan leszel, mint Freddie Mercury” – mondta a zenész.

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek