Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Csütörtök délben kerülnek publikálásra teljes körben a hivatalos magyar slágerlisták, de már most, egy nappal korábban exkluzív információkkal szolgál a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége. Tavaly ősz óta már az online zeneáruházak értékesítései is megjelennek a slágerlistákban, és ezen a héten izgalmas eredményeket láthatunk.

dal2014

A beérkező adatokból folyamatosan készülő listák közül elsőként az egyedi dalletöltések alapján összeálló, ún. Single Top 20-as lista áll már most rendelkezésre, amelyen ezen a héten igen jól szerepelnek A Dal 2014 döntőjének versenyzői.

A Fair Play kezdeményezés és az MTVA együttműködéseként a www.fairplaymagyarorszag.hu oldalon megtalálhatjuk szinte a teljes mezőnyt, és részletes információkar arról, hogy melyik dal hol és hogyan érhető el a Magyarországon működő online zeneáruházakban. Ezek egy része (pl. Deezer, Spotify) előfizetés ellenében korlátlan hozzáférést biztosító, ún. streaming szolgáltatás, másik részükben (iTunes, Songo, dalok.hu) egyesével tudjuk nem csak meghallgatni, hanem meg is vásárolni a dalokat, a Google nemrég indult új szolgáltatásánál (Google Play) pedig bármelyik verzió elérhető.

A közönség láthatóan nagyon kedveli a dalokat; mindkét típusú szolgáltatásnál nem csak a döntő résztvevői, de a korábbi fordulókban már kiesettek közül is sokan felbukkantak.

A leglátványosabb a fentebb már említett, dalonkénti vásárlásokat összesítő Single Top 20 lista: a New Level Empire egészen a második helyig jutott! Rögtön utánuk következik Bogi és a Honeybeast, a top 10-be befért még a Fool Moon, a legjobb 20 között pedig további eurovíziós versenyzőket is találunk: Dér Heni, Király Viktor és Pál Dénes.

A verseny győztesének, Kállay Saunders Andrásnak a dala egyelőre sajnos nem elérhető az online zeneáruházakban. A Fair Play kampányt koordináló ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért minden segítséget megadott ahhoz, hogy a dalok a lehető leggyorsabban bekerüljenek, de nem minden kiadó élt ezzel a lehetőséggel.

Kiváló eredményeket értek tehát el A Dal 2014 indulói; nem csak a televíziós SMS-szavazásnál aktivizálta magát a közönségük, hanem a rajongás, a zene és az előadók iránti elköteleződés legegyértelműbb bizonyítékával is szolgálnak: fizetnek a kedvenceik által létrehozott és előadott dalokért.