Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Film- és Tévékritikusi Szakosztálya idén az HBO saját gyártású dokumentumfilmjének, a Sós Ágnes által rendezett Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővéreknek ítélte a Magyar Filmkritikusok Díját dokumentumfilm kategóriában.

A díjat a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya alapította 1962-ben. A filmkritikusi díjakat minden évben január végén adják át a Magyar Sajtó Házában, idén január 31-ére esik a díjátadó, és a díjakat Báron György, a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztályának elnöke adja át.

A Filmkritikusok Díjánál nincs nomináció, a szakosztály tagjainak szavazatai alapján az adott évben bemutatott magyar filmeket jutalmazzák több kategóriában, illetve a magyar filmkritikusok B. Nagy László díja és Életmű-díja is átadásra kerül az esemény keretében.

Mivel a dokumentumfilmek esetében – szemben a játékfilmekkel – igen nagyszámú film készül egy évben, a szakosztály szakértő előzsűrit kér fel a tagjai közül, hogy nevezzenek meg négy-öt alkotást, amelyeket a díjra érdemesnek tart. Ezeket előzetesen a szakosztály minden tagja megnézi. Az előzsűri javaslata után a díjak nyílt vitáján – amelyre a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztályának és a Magyar Filmművész Szövetség Filmkritikus Szakosztályának minden tagja meghívót kap – bárki további filmeket terjeszthet fel a díjra.

Idén az előzsűri – melynek Boronyák Rita, Varga Balázs és a szakosztály elnöke, Báron György volt a tagja – egyhangú szavazással a Láthatatlan húrokat javasolta a 2010-es év Legjobb dokumentumfilmjének. A kategóriában még három film került be a díjra felterjesztett dokumentumfilmek közé: a Sorsod Borsod, a Fata Morgana és az Inkubátor.

Korábban pedig olyan dokumentumfilmek nyerték el a Magyar Filmkritikusok Díját, mint a szintén nagy többséggel győzedelmeskedő Puskás Hungary (2010) vagy a Magyar Filmszemlén az operatőri teljesítményért díjazott Elboronálva (2007).

A hegedűs testvérpár életét bemutató Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek című dokumentumfilm március 7-től elérhető az HBO On Demand kínálatában, majd áprilisban az HBO csatornára is visszatér.