Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Mindketten nagyhírű tudósok voltak, de a hasonlóság ebben ki is merül. Albert Einstein szabadgondolkodású renegát német zsidó volt, Arthur Eddington pedig konzervatív angol kvéker, aki vallási okokból nem volt hajlandó harcolni az első világháborúban. Mégis nagy távolságot átívelő együttműködés alakult ki közöttük, amit sokan hazafiatlannak és kockázatosnak tartottak, ám kapcsolatuk mégis alapjaiban változtatta meg a modern tudomány irányát. Az Einstein és Eddington című HBO-produkció július 17-én mutatkozik be a HBO műsorán.

Az HBO és a BBC koprodukciójában készült Einstein és Eddington azt a valószínűtlen kapcsolatot mutatja be, amely az első világháború idején alakult ki egy Arthur Eddington nevű fiatal brit tudós (David Tennant) és egy zseniális, nem sokkal később világhírnévre szert tevő fizikus, Albert Einstein (Andy Serkis) között. A film nem csupán az Einstein-féle relativitáselmélet kidolgozásának történetét meséli el, sokkal inkább azokat a személyes és közéleti kihívásokat mutatja be, amelyekkel mindkét tudós szembesült a modern kor hajnalán. Megmutatja azt is, hogy Eddington támogatása nélkül Einstein talán soha nem válhatott volna a huszadik század ikonikus figurájává. Együttműködésük során Einstein, a szabályokra fittyet hányó fizikus és Eddington, a csöndes, de ugyanakkor ambiciózus kvéker feje tetejére állították a világegyetem működéséről szóló Newton-törvényeket. Az elszántan új nézeteket hajszoló két tudós azonban olyan, évszázadok óta érvényes alapelveket vont kétségbe, mint Newton gravitációs és mozgástörvényeit, ami miatt tudóstársaik mindkettőjüket kiközösítették, miközben szenvedélyes munkájuk próbára tette szeretteik türelmét is.

Az Einstein és Eddington tehát két nagyon különböző tudós története: az egyik felvetette a relativitáselméletet, a másik pedig bebizonyította, megváltoztatva ezáltal nem csupán a tudomány menetét, hanem azt is, ahogyan ma a világegyetemről gondolkodunk. Einstein és Eddington szembenálló országok, vallások és ideológiák tudósai voltak, ami közös volt bennük, az a tudomány iránti elkötelezettség és az igazság keresésének szenvedélye. Bár Eddingtont eleinte azzal vádolták, hogy cáfolja Einstein munkáját, a tudós továbbgondolásra érdemesnek találta Einstein elméletét, noha ez ellenkezett felettesei akaratával. Azzal, hogy bizonyította Einstein elméletét, Eddington helyet csinált Einsteinnek a világ tudományos színpadán, és elősegítette azt, hogy minden idők egyik leghíresebb tudósává válhasson. Ezzel szemben Eddington további életét meglehetős ismeretlenségben élte.

A történetről

A történet 1914-ben kezdődik. Ekkor Einstein különc tudósként él Svájcban, míg Eddington az angol Cambridge Observatory gátlásos, kisfiús igazgatója. A főnöke, Sir Oliver Lodge (Jim Broadbent) arra kéri, hogy cáfolja meg Einstein munkáját (amely azzal fenyeget, hogy felborítja a világegyetemnek a britek által büszkén vallott newtoni rendjét). A két tudós levelezni kezd, kapcsolatot épít, segíti egymás munkáját. Eddington Afrikába utazik, hogy a napfogyatkozás során fényképekkel bizonyítsa Einstein elméletét, és így személyesen is találkoznak. Eddington tapasztalatai végül bebizonyítják német kollégája állítólagos őrült elméletének nagyszerűségét.

A színészekről

Az Einstein és Eddington főszereplői: Andy Serkis (elsősorban a King Kongban és A Gyűrűk Ura-trilógiában játszott szerepeiből ismerjük) és David Tennant (BAFTA-díjas színész, a Ki vagy, doki? című sorozat és a Harry Potter és a Tűz Serlege sztárja). Serkist Emmy-díjra jelölték a Kis Dorritért, 2006-ban pedig Golden Globe-ra a Longford című HBO-filmben játszott mellékszerepéért, illetve megosztva megkapta a Screen Actors Guild Award díját A Gyűrűk Ura: A király visszatér című filmben nyújtott kiváló teljesítményért.

A Sir Oliver Lodge-ot alakító Jim Broadbent az Iris – Egy csodálatos női elmében nyújtott alakításáért megkapta a Legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Szerepelt a Tingli-tangli, a New York bandái, az HBO saját gyártású, Gomolygó viharfelhők című filmjében, a Moulin Rougeban, amiért BAFTA-díjat is kapott. Címszerepet játszott az HBO Longford című filmjében, amelyben Serkis is játszott.

További szereplők: Rebecca Hall (Vicky a Vicky Cristina Barcelonában), Jodhi May (Az utolsó mohikán), Donald Sumpter (Az elszánt diplomata) és Anton Lesser (Kávé és szerelem).

Az alkotókról

Rendező: Philip Martin

Író: Peter Moffat

Vezető producerek: George Faber, Charles Pattinson (Peter Sellers élete és halála, Gyilkos megszállás) és David M. Thompson (Into the Storm)

Producer: Mark Pybus