KezdőlapHírekSziget Fesztivál: jön a Muse, az Iron Maiden, a Faithless és a...

Sziget Fesztivál: jön a Muse, az Iron Maiden, a Faithless és a Specials

-

A Muse, az Iron Maiden, a Kasabian és a Faithless is fellép augusztus második hetében a tizennyolcadik Sziget fesztiválon az óbudai Hajógyári-szigeten.

A most megismert fellépők között több olyan zenekar szerepel, amely a Sziget történetének legsikeresebb koncertjeit adta. A 2008-as fesztivál nulladik napjának sztárja, a legendás brit heavy metal csapat, az Iron Maiden az idei Szigeten nemcsak a klasszikus darabokat, hanem vadonatúj albuma, a The Final Frontier anyagát is bemutatja. Itt lesz a Szigeten az eddigi legnagyobb nagyszínpados közönséget – 62 ezer embert – produkáló szintén brit Faithless. A brit house-pop egyik ikonja 1999 óta rendszeresen fellép a fesztiválon.
A tavalyi év legjobb zenekarának választott, ugyancsak brit Muse (ők 2002-ben már felléptek a Szigeten) tavalyi, elképesztően jól sikerült The Resistance című albumával a világ legnagyobb rockzenekarai közé emelkedett. 2009-ben három teltházas Wembley-stadionbeli koncertet adott, világkörüli turnéja elképesztő sikert aratott. A The Resistance titka elsősorban a Muse-ra már eddig is jellemző szokatlan énektémák és előadásmód, Matthew Bellamy egészen különleges hangja, az újszerű hangzás. Bár ez már a hatodik albuma a csapatnak, a munka tavalyra szinte tökéletesre csiszolódott össze. A zene olykor a Queen legjobb formáját idézi.
Az Oasist alkotó Gallagher-testvérek kedvenc zenekaraként jegyzett Kasabian 2009 egyik legsikeresebb brit lemezével, a Q magazin és az NME által is az év albumának választott West Ryder Pauper Lunatic Asylummal érkezik az idei Szigetre. A Kasabian 2007-ben már járt Magyarországon, akkor a Petőfi Csarnokban adott koncertet.
A ska rajongóinak igazi csemege a brit Specials, amely tavaly néhány exkluzív koncerttel ünnepelte megalakulásának harmincadik évfordulóját. Tavalyi nagyszínpados sikerkoncertje után ismételten a Szigeten szervez nemzetközi skatalálkozót a baszk Ska-P, érkezik a fehérorosz és ska-punkban utazó Lyapis Trubetskoy és fellép Németország legnevesebb reggae-művésze is: a Gentlemanként közismert kölni Otto Tilmann legújabb, Diversity című stúdióalbumával jön Budapestre.
Papa Roach a Sziget nagyszínpadán mutatja be ötödik nagylemezét, a Metamorphosist, és jön a Juno-díjas kanadai rockbanda, a Billy Talent is; a poszt-hardcore-ban, alternatív rockban és punkban egyaránt otthonos és elismert együttes monstre európai turnéján jön el hozzánk. A Blurből ismert Damon Albarn legsikeresebb projektje, a Gorillaz a Gorillaz Sound System dj-szettel érkezik a Szigetre. Fellép a 2000-es évek poszt-hardcore hullámát képviselő Enter Shikari zenekar, és látványos show-val készül a Szigetre az Infected Mushroom is.Tavalyi nagysikerű koncertje után újra itt lesz a kanadai Danko Jones és visszatérő vendég Svédország egyik legnépszerűbb rockbandája, a Hives is. Korábban szintén járt már az óbudai fesztiválon az Olga művésznéven fellépő Michael Algar énekes-gitáros vezette legendás punkcsapat, a Toy Dolls. És jön a kaliforniai punklegenda, Bad Religion is.

A szintén a keményebb zenét képviselő Cribs tavaly megjelent Ignore The Ignorant albumát népszerűsíti a Szigeten, a fellépők között lesz a heavy metallal kísért vizuálorgiát bemutató GWAR, amelyet Phallus in Wonderland című lemeze után sokan a világ legőrültebb metalzenekarának tartanak, és jön az Ill Nino, valamint a goth’n’rock-ot játszó 69 Eyes is.
A doom metal brit alapcsapata, a Paradise Lost tavaly megjelent, és remek kritikákat kapott albumával, a Faith Divides Us/Death Unites Us-szal érkezik Budapestre – ők az idei Sziget egyik favoritja, nemcsak a fémzene-fanatikusok számára. Fellép minden idők egyik legenergikusabb metalegyüttese, a Children of Bodom is. A legfrissebb hírek szerint a Monster Magnet az utolsó simításokat végzi 2010-es albumán, majd turnéra indul, amelynek egyik állomása a Sziget lesz.
Jön a dance-t, az elektronikát és a pop-rockot vegyítő torinói Subsonica, a legutóbb 2009-ben Sexismus gegen Rechts címmel battle-rap lemezt megjelentető K.I.Z., és a nu-reggae-t képviselő Skindred is, amelynek tavaly jött ki harmadik stúdióalbuma Shark Bites And Dog Fights címmel.
Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek