KezdőlapFilmKíváncsi vagy, melyek minden idők legjobb játékfilmjei? Íme hát a top 30!

Kíváncsi vagy, melyek minden idők legjobb játékfilmjei? Íme hát a top 30!

-

A moziprodukcióknak mindig is óriási hatásuk volt a közönségre. Akárcsak a könyvek, vagy egyéb kikapcsolódási lehetőségek, a filmek is képesek megváltoztatni a gondolkodásunkat, a világszemléletünket, a hozzáállásunkat, és általuk más fényben láthatjuk a saját életünket.

Kíváncsi vagy, melyek minden idők legjobb játékfilmjei? Íme hát a top 30!

Hirdetés

De mitől lesz jó egy film? Mi rejlik benne, hogy akárhányszor is látjuk, sosem tudjuk megunni? Talán az érzelmek, melyeket felébresztenek? Vagy a főhős jelleme? Az alábbi 30-as lista kimerítő választ ad a kérdésekre.

30. Avatar (2009) – minden idők leggyönyörűbb moziprodukciója. A vizuális effektusok mellett a története komoly társadalmi üzenetet hordoz: a szerelemben nincs származás, rang, faji hovatartozás, csak egy érzés, ami minden akadályt legyőz.

Hirdetés

29. A sebhelyes arcú (Scarface, 1983) – a gengszteres filmek tortáján a cseresznye. Egy kubai bevándorló, Tony Montana életéről szól, akinek a hatalom és a falánkság vezérli minden cselekedetét. A képkockák a filmtörténelem egyik legsikeresebb gyilkossági jelenetét hordozzák.

28. Szerelmünk lapjai (The Notebook, 2004) – az igazi szerelem példaképe. Egy fiú és egy lány találkozik, egymásba szeretnek, de a konfliktusok elszakítják őket egymástól. Évek múlva azonban mégis visszatalálnak egymáshoz. Amióta a vászonra került, minden nő a főszereplőben látja álmai férfiját.

27. Meghallgatás (Audition, 1999) – sokak szerint a horrorfilmek csillagos ötöse. Miközben tesztelgeti a nőket, egy özvegy férfi rábukkan a leggyönyörűbbre, akiről később kiderül, ő a filmvilág legnagyobb pszichopatája. A kínzási jelenetek annyira brutálisak, hogy szinte lehetetlen végignézni őket, de a legfelkavaróbb mégis az élvezet, ami egy-egy ilyen tortúra után Yamazaki arcára ül ki.

26. Az ifjú Frankestein (Young Frankestein, 1974) – bár rémfilmnek tervezték, cuki komédia lett belőle. Jópofa beszólások és szarkasztikus válaszok kötik a nézőt a képernyők elé. Frankestein pedig egyenesen zabálnivaló! Ha eddig nem bírtad a fekete-fehér filmeket, ettől majd meggondolod magad.

25. Egy százalék (The One Percent, 2006) – a Johnson & Johnson cég örököse úgy él, ahogy azt az emberiség 99%-a sosem engedheti meg magának. A dúsgazdagnak született Jamie Johnson által betekintést nyerünk Amerika krémjébe: „az amerikaiak 1 százaléka, amibe én és a családom is beletartozunk, az ország vagyonának 40%-át birtokoljuk, és a javaink összege sokkal hatalmasabb, mint a közemberek 90%-áé együttvéve.” – fogalmaz a főhős.

24. A remény bajnoka (Cinderella Man, 2005) – sportdráma, mely a ’30-as évek hangulatát árasztja, csupa-csupa jó színészekkel, igaz történetre alapozva. James Braddock, elbukott boxolóról szól, aki mindent elkövet, hogy a bajnokságig jusson.

23. Mire jók a rosszfiúk? (Bad Boys, 1995) – ebből a két zsaruból sosem elég! Will Smith-tel és Martin Lawrence-szel a főszerepben, az autós üldözéseket és a lövöldözéseket sem tudjuk megunni, még akkor sem, ha már javában fut a film, és csak utólag sikerült bekapcsolódni.

22. Nincs bocsánat (The Unforgiven, 1992) – a western műfaj nagy klasszikusa. Will Munny, nyugalmazott hivatásos bérgyilkos, végül enged barátja unszolásának, és hajtóvadászatba kezd. Elérkezik az a pillanat is, amikor dühbe gurul, és akkor nagyon fogsz örülni, hogy nem te vagy a közelében.

21. Léon, a profi (Léon, 1994) – izgalmas és megható történet egy hivatásos bérgyilkosról. Magához vesz egy lányt, akinek a drogfüggő szüleit a dílerük nyírja ki, és megtanítja neki a mestersége trükkjeit. Oltalmazza, és bosszúra sarkallja. Egyike azon filmeknek, amikor neked is a gyilkossal kell tartanod, akinek, mint kiderül, aranyból van a szíve.

20. Nem adok kosarat (Love & Basketball, 2000) – végre egy romantikus film, ami a férfiakat is a képernyők elé bilincseli. A szerelem/gyűlölet és a kislányos sztorik mellett a sport az, ami végigvezeti a cselekményt. Quincy és Monica a kosárpályán ismerkedik meg egymással. Kapcsolatuk zűrösen fejlődik, ám lépten-nyomon egymásba botlanak, és mindketten profi kosárlabdázók akarnak lenni.

19. A bombák földjén (The Hurt Locker, 2008) – nincs benne propaganda, sem politika. Azokra a döntésekre fókuszál, amelyeket a katonáknak kell nap mint nap meghozniuk a csatamezőn. Ha eddig nem tudtad, most te is szembesülhetsz azzal, hogy mi a jó, és mi a rossz a katonaéletben.

18. A herceg menyasszonya (Princess Bride, 1987) – a mesék ihlette, játékos kis történet gyerekeknek, de több szempontból felnőtteknek is. Ez az a kategória, ami arra emlékeztet, miért is jó embernek lenni.

17. A belső ember (Inside Man, 2006) – a legtutibb bankrablásos film, amit valaha is láttál! A macska-egér játék teszi zseniálissá. Ahogy peregnek az események rájössz, itt már sokkal többről van szó, mint egy átlagos rablásról.

16. Bill és Ted haláli túrája (Bill & Ted’s Bogus Journey, 1991) – egyike azon filmeknek, amiknek a második része sokkal jobbra sikerült, mint az eredeti. Míg az első részben a fiatalok egy telefonfülkéből utaznak az időben, addig a második epizódban már a halállal is farkasszemet néznek, eljutva a pokolig és a mennyországig.

15. Mr. & Mrs. Smith (2005) – ez a forgatás hozta össze Brad Pittet Angelina Jolie-val. Golyózápor, robbanások, szerelem és kémkedés… van benne minden, amitől minden egyes alkalommal úgy tudod bámulni, mintha először látnád a filmet. Nem kell különösebben elgondolkodnod rajta, csak nézned kell, és mosolyognod.

14. Igazából szerelem (Love Actually, 2003) – nyolc brit szerelmes pár életét követi nyomon, akik mind másképp élik meg a szerelmet. Elbűvölő romantikus komédia, a műfaj legjobbja, tökéletes karácsonyi film, de nem az a csöpögős fajta. Van benne érzelem, és a meglepetés-pillanatokból sincs hiány. Nem létezik, hogy ne kacagnál, sírnál és esnél szerelembe legalább egyszer, míg ezt végignézed!

13. Good Will Hunting (1997) – mihelyt megold egy bonyolult matematika-példát, a zűrös takarítónak megváltozik az élete: el kell döntenie, hogy megmarad az utca emberének, vagy elismert matematikus lesz. Izgalmas filmdráma, kiváló színészek és egy jól kigondolt történet, tele tanulságokkal.

12. Ahol a bölény dübörög (Where the Buffalo Roam, 1980) – Hunter S. Thompson azért érkezik Las Vegasba, hogy exklúzív beszámolót készítsen az amerikai focidöntőről. Azonban összetalálkozik egykori cimborájával, Carl Lazlóval, és ekkor minden terve a feje tetejére áll…

11. Vissza a jövőbe (Back To The Future, 1985) – lebilincselő történet az időutazásról, amelyben több emlékezetes szereplő is megfordul. Ott van például az örök átverő, na meg az okostojás, de mind közül mégis a legfontosabb a főszereplő, aki bár egy átlagos kisgyerek egy fura szituban, mégis túl tud lépni az akadályain. Ha ő képes erre, akkor mindenki.

10. A nagyi szeme fénye (Grandma’s Boy, 2006) – egyike a legjobb komédiáknak. Egy 35 éves pasiról szól, aki a videójátékok rabja, és akinek a nagymamájával kell laknia. A férfinak nap mint nap el kell viselnie a nagyi aranykorú barátnőit, a legnevetségesebb jelenetekben.

9. A remény rabjai (The Shawshank Redemption, 1994) – két férfiról szól, akik miközben hosszú évekig a börtönben ülnek, a legjobb barátok lesznek. Kiemelkedően, a műfaj legjobb alkotása. Izgalmas párbeszédek, jelenetek, eszmecsere és a betétdal, mind tökéletes. És ahogy Dufresne az esőben táncol… késztetést érzel arra, hogy te is kiállj mellé.

8. A Karib-tenger kalózai: a Fekete Gyöngy átka (Pirates Of The Caribbean: The Curse Of The Black Pearl, 2003) – amikor felröppent a híre, mindenki szkeptikus volt. Hogyan volt képes a Disney egy ilyen rövid utat két órássá nyújtani? Erre mindössze három szó a válasz: Jack Sparrow kapitány. A maga furcsa jellemével, Johnny Depp viszi a prímet, egy banális kalóz-filmből pedig klasszikust varázsol. Gyönyörű tájak, lebilincselő cselekmény, az akció, dráma és komédia harmonikus egyvelege. Kell ennél több?

https://www.youtube.com/watch?v=gQzB86UQVuE

7. Hálózat (Network, 1976) – mitől jó ez a film? Attól, ahogy a mass-media társadalomban betöltött szerepére világít rá, roppant reálisan. És ezzel eleget mondtunk. A többit látni kell.

6. A rettenthetetlen (Braveheart, 1995) – minden idők legjobb háborús filmje, és ennyi. Mel Gibson rendezte, és ő is játssza a főszerepet egy olyan filmben, amelyben a harcok brutálisak, ugyanakkor festőiek. A történet és a betétdalok annyira érzelmesek, hogy a végén te is kérnél abból a festékből, és a szabadságot kiáltanád.

5. Gandhi (1982) – nem kevesebb, mint három órás történet arról az ügyvédről, aki felszabadította Indiát a brit fennhatóság alól. Gandhi mindvégig az erőszak ellen lépett fel, a film pedig életének leglényegesebb pillanatait örökíti meg, a maguk tanulságaival.

4. Golfőrültek (Caddyshack, 1980) – abban egyetértünk, ugye, hogy golfot nézni a legunalmasabb dolog a világon? Ez a film azonban a legviccesebb, amit valaha is e sportágról láttál! Menő színészek, szép tájak, jó filmzene és minden idők legtutibb medencés jelenete, mind egy helyen. Avagy egy házibuli, amire mindenkit szeretettel várnak.

3. A sötét lovag (Dark Knight, 2008) – a Batman-szériák legjobb epizódja, Heath Ledgerrel a főszerepben. Bár féltünk tőle, hogy Joker szerepében nem lesz képes Jack Nicholsont felülmúlni, most már bánjuk, hogy Ledger nem érte meg, hogy learassa a babérokat. Nemcsak a legjobb szuperhős-film a mozitörténelemben, hanem minden idők egyik legjobb játékfilmje.

2. Szuper haver (The Iron Giant, 1999) – ne engedd, hogy megtévesszen, csak mert egy animáció. Tökéletes mozitermék, a maga fantasztikumával és a gigantikus földönkívüli robotjával. A történet a rombolást és a háborút vetíti le, egy gyerek szemszögéből. Ha nem sírod el magad a film végéig… te vagy a robot!

1. Forrest Gump (1994) – nem kétség, hogy ez a filmek királya. A legmegnyerőbb, legbecsületesebb, legszerényebb és legigazságosabb ember történetét meséli el, aki valaha is élhet ezen a világon. Ha mindannyiunkban csak egy morzsája rejlene Gump óriási lelkéből, már meg is léteznének gondok a világon! Végignézheted ezerszer, és akkor sem tudod abbahagyni.

Te mivel egészítenéd ki a listát?

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek