Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Életének 94 évében II. Erzsébet királynő szert tett néhány érdekes, bár dekadensnek egyáltalán nem mondható étkezési szokásra. A királynő egyik kedvenc reggelije például az egyszerű gabonapehely. Ugyanakkor imádja a csokoládétortát is, így ez az édesség nem hiányozhat az asztalról a különleges alkalmakkor.

A brit uralkodó étkezési szokásai egyáltalán nem olyan dekadensek, mint gondolnánk. A királynő ezeket a rendkívül egyszerű ételeket fogyasztja nap, mint nap:

Tea

A királynő szereti egy frissen készült, forró Earl Grey vagy Darjeeling teával kezdeni a napot, egy csepp tejjel, cukor nélkül. A teát és néhány szem teasüteményt még reggeli előtt szolgálják fel neki.

Gabonapehely

A királynő az egyszerű reggelit részesíti előnyben, például egy tál gabonapelyhet. Kedvenc márkája a Special K.

Rántotta

Ha éppen nincs kedve a szokásos gabonapehelyhez, rántottát kér a séftől. A barna héjú tojást jobban kedveli, mint a fehéret, mert úgy gondolja, ez ízletesebb. Időnként füstölt lazac vagy szarvasgomba egészítik ki a tojást, de ezek csak különleges alkalmakkor kerülnek az asztalra.

Eper

II. Erzsébet szereti a friss zöldségeket és gyümölcsöket, különösen azokat, amik a saját kertjében teremnek meg. A Skóciában található Balmoral kastély kertjében málnát, ribizlit és epret termesztenek, a Sandringham kastély birtokán pedig almafák nőnek.

A királynő kedvence a Balmoral kastélyból származó eper és a Windsor kastély üvegházaiban termő őszibarack.

Szendvicsek

A királynő délutáni teájához mindig legalább kétféle szendvicset kér, ezek többnyire uborkát, füstölt lazacot, tojást, majonézt, sonkát, mustárt, esetleg tonhalat tartalmaznak. A kenyér teljes kiőrlésű vagy fehér, háromszög formájúra vágott, héj nélkül.

Málnalekváros sütemény

Ezeket a kis teasüteményeket, amelyek gyerekkora óta a királynő kedvencei, szintén a délutáni teához szolgálják fel. Ezek tulajdonképpen aprópénz méretű kis sütemények, a közepükben málnalekvárral. A Telegraph szerint a királynő már kislánykorában is ugyanezt a finomságot fogyasztotta szívesen, amikor még húgával, Margit hercegnővel játszottak együtt a gyerekszobában.

Hal

Amikor egyedül vacsorázik, a királynő egyszerű és könnyű ételeket választ: általában grillezett halat és zöldségeket. Köretnek leginkább a spenótot vagy a cukkinit szereti, amit gyakran ebédre is fogyaszt.

„Rendkívüli önfegyelme van. Bármit ehetne, amit csak megkíván, de ő rendkívüli önfegyelemmel bír, és ennek az étrendnek köszönheti, hogy még mindig ilyen egészséges” – nyilatkozta a királynő egykori séfje, Darren McGrady.