KezdőlapFilmElőzetesKülönleges pillanat a román mozi történetében: úton az egyik legvártabb produkció, Mária...

Különleges pillanat a román mozi történetében: úton az egyik legvártabb produkció, Mária királynéról!

-

Mária, Románia királynéja – a legmeghatóbb és legőszintébb részlet Románia történelméből, melyet az empátia, a merészség és a báj jellemez. Dióhéjban így lehetne összefoglalni annak a moziprodukciónak a lényegét, melyet egy egész nemzet tűkön ülve vár, és amelynek premierje november 8-án lesz a romániai filmvásznakon.

Hirdetés

Valós eseményekre alapozva, a film eddig még sosem látott vagy kevésbé ismert részét tárja fel annak a korszaknak, mely meghatározó volt Románia történelmében. Sorsdöntő pillanatot ragad meg egy olyan ország esetében, mely kétségbeesetten akarta az újraegyesítést.

Az események középpontjában Mária királyné lelki vívódása áll, akire mázsás súlyként nehezedik a háborúban álló Románia fájdalma. Az országot csak hajszál választja el attól, hogy elveszítse az egységét és a határait. A képkockák 1919 tavaszát és a Párizsi Békekonferenciát vetítik elénk, illetve egy olyan uralkodó alakját, akit bár szerettek, de sokan megvetettek és irigyeltek, kulcsfontosságú szerepet töltött be a Nagy Románia-álom valóra váltásában.

Hirdetés

“Lényegében, ez a film egy határozott, talpraesett nő történetét mutatja be, aki egy egész nemzet hősnőjévé válik.” – fogalmazott a rendező, Alexis Sweet Cahill.

Korábbi szereposztásai segítették Roxana Luput, a főszereplőt abban, hogy hitelesen megformálhassa Mária királynét.

“Az igazi kihívás számomra, mint színésznő az volt, hogy a külsőségeken – öltözéken, sminken, hajviseleten túl megmutassam mindazt, ami a királynő lelkében zajlott, az érzéseket és tapasztalatokat, melyeken keresztülment, az utat, melyben minden erejével támogatta Románia újraegyesítését. Amikor megtudtam, hogy én játszhatom el Mária királynét, vegyes érzelmeket éltem át, a félelemtől és rettegéstől kezdve, hogy nekem kell alakítanom a román történelem legismertebb szereplőjét, a boldogságig és lelkesedésig, amiért enyém lehet ez a kiváltság. Különleges és tanulságos tapasztalat volt. Hálás vagyok, amiért része lehettem ennek a projektnek.” – nyilatkozta Roxana Lupu, színésznő.

A szereposztásban mellette áll Daniel Plier (I. Ferdinánd román királyként), Anghel Damian (II. Károly román herceg, I. Ferdinánd fiaként), Adrian Titieni (Ion I.C. Brătianuként), Emil Măndănac (Știrbey hercegként), Ronald Chenery (Georges Clemenceauként), Philippe Caroit (Saint-Aulaire grófjaként), Richard Elfyn (Lloyd Georgeként), Patrick Drury (Woodrow Wilsonként).

A forgatások Romániában és Franciaországban zajlottak olyan valódi helyszíneken, mint a bukaresti Cotroceni-i Palota, a szinajai Peles kastély, a párizsi Quai d’Orsay, továbbá a kornak megfelelően rekonstruált helyszíneken, mint a bukaresti Győzelem sugárút és az Északi-pályaudvar, vagy a Gare de Lyon párizsi főpályaudvar és a Vendôme-tér.

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek