Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Azóta, hogy a vásznakra került, a beteg bohóc története megosztja a mozikedvelőket. Egyesek szerint a Joker nemcsak a hónap legjobb alkotása, hanem 2019 legjobb filmje is. Sőt vannak, akik annyira messze mennek, hogy az évtized moziprodukciójának tekintik! Mások viszont a betiltásáért kampányolnak.

Tény, hogy a Joaquin Phoenix által eljátszott főszereplő hatalmas érdeklődésnek örvend. A film Todd Phillips rendezésében készült, és október 3-án debütált a magyar mozikban (az Államokban egy nappal később, október 4-én került a vásznakra). A története azóta is napi téma, és már az első két hétben közel 550 millió dolláros bevételt szerzett, világszerte!

A hivatalos premierje augusztus 31-én volt, a Velencei Filmfesztivál keretében, ahol megkapta az Aranyoroszlán díjat, és minden bizonnyal a következő Ocar-gálán is nagy esélyes lesz.

Míg egyesek valósággal dicsőítik Joker figuráját, addig a mozizók másik tábora még vetítés közben elhagyta a termet, és kérte, hogy azonnal tiltsák be a filmet, mivel erőszakra, durvaságra buzdít. Valóban, a 16-karikás produkcióból csak úgy árad a negativitás és az agresszió, Joker – azaz Arthur Fleck beteges nevetésétől pedig végigfut az ember hátán a hideg. Nem csoda, hisz a karakter egy magányos, bántalmazott és elmebajjal küszködő férfit takar, akinek sokat ront az állapotán, hogy a környezete kiközösíti és nem érti meg őt. Viszont aki felkészülten ült a vásznak elé, annak egész izgalmasan telt a kétórás vetítés.

A film bemutatása azonban nem volt mindenhol zökkenőmentes. Épp a heves tiltakozások miatt, világszerte több helyen is felfüggesztették a vetítést – derült ki a rendőrségi jelentésekből. A kaliforniai Huntington Beachen például két alkalommal zárt be a mozi, megfenyegetés miatt. New Yorkban pedig egy “bekattant” néző miatt hívták ki a rend őreit, aki köpködni kezdett a moziteremben, és heves tapsviharba tört ki, valahányszor Joker meggyilkolt valakit. A férfit végül erőszakkal távolították el a filmszínházból.

A Joker stábja, mindezek ellenére, másképp vélekedik a produkcióról: szerintük a filmnek valójában arra kellene felhívnia a figyelmet, hogyan viszonyul a társadalom az elmebetegekhez, nem pedig arra, hogy másokat is agresszióra ösztönözzön. Úgy a rendező, mint maga a főszereplő is a produkciót védelmezi, Phoenix azt nyilatkozta, bízik abban, hogy az emberek meg tudják különböztetni a jót a rossztól. Todd Phillips pedig a következő szavakkal illette a közvéleményt: “Nem hiszem, hogy ez a film a pszichikai betegségekről szólna, hanem inkább arról, hogyan kellene viszonyulnunk azokhoz az emberekhez, akik ilyen betegségekben szenvednek.”

A filmkritikusok is csak pozitívan vélekednek Joaquin Phoenix alakításáról. Tény, hogy a színész beleadott apait-anyait, hogy hitelesen hozza a figurát: saját bevallása szerint 23 kilót fogyott, és nagyon kimerítette, úgy fizikailag, mint szellemileg, a szerepjáték.

Joker bőrébe egyébként több rangos színész is belebújt már, köztük Jared Leto, Jack Nicholson és Heath Ledger, aki posztumusz Oscar-díjat is kapott az alakításáért.

Te láttad már a produkciót? Ha még nem, az alábbiakban belenézhetsz.