KezdőlapFilm13 Oscar-díjas film, amit egyszer az életben neked is látnod kell

13 Oscar-díjas film, amit egyszer az életben neked is látnod kell

-

Egy film életében az Oscar-gála nem pusztán egy remek alkalom a szórakozásra, hanem egy kiváltság is. Már egy jelölés is sokat jelent a mozivilágban, hát akkor maga a szobrocska, ami megkülönbözteti a szemet az ocsútól – azaz a slendrián minőséget az időtállóan jótól.

13 Oscar-díjas film, amit egyszer az életben neked is látnod kell

Hirdetés

Ahogy telnek az évek, úgy gyarapodnak a jobbnál jobb Oscar-díjas produkciók, most ezek közül mazsoláztunk. A lista sosem lehet teljes, így ez csupán egy szeletke a legendás filmek tortájából, melyet az embernek legalább egyszer látnia kell az életben!

A bombák földjén / The Hurt Locker (2009)

A helyszín Irak, ahol az amerikai hadsereg tagjai szó szerint macska-egér játékot játszanak. A tét az életben maradás egy olyan városban, ahol minden egyes lakóban egy lehetséges ellenség lapulhat, és bármelyik tárgyban ott ketyeghet a bomba.

Hirdetés

Amadeus (1984)

Egy lebilincselő filmdráma, mely a híres zeneszerző, Wolfgang Amadeus Mozart életének utolsó éveit mutatja be. Ez a produkció rengeteg művészt ihletett meg, és számos jelenetét dolgozták fel más filmekben, videoklipekben.

https://www.youtube.com/watch?v=tgZhaFFNVc4

Nincs bocsánat / Unforgiven (1992)

Valahányszor szükség van rá, Little Bill serif habozás nélkül nyúl az erőszakhoz, hogy fenntartsa a rendet a körzetében. A város prostituáltjai is boldogulnak, ahogy tudnak. Ám az egyiküket meggyilkolják. A serif meghozza a döntést az elkövető cowboyok ellen, de ez messze sem igazságos. Ezért az örömlányok jutalmat ajánlanak fel a bűnösök elfogóinak. A jutalom felkelti az ifjú lövész, a Schofield-Kölyök érdeklődését, de a vén gyilkos, William Munny is beszáll a játékba…

Nem vénnek való vidék / No Country For Old Men (2007)

A cselekmény napjainkban történik, amikor a drogkereskedőké a világ, a városok utcái pedig nyílt terepei a beszívásnak. Bármennyire is hátborzongató a kép, maga a film egy szenvedélyes thriller, melyet Joel és Ethan Coen rendezett, a Pulitzer-díjas Cormac Mccarthy regénye alapján.

Rocky I (1976)

Ha létezik is még ember a földön, aki ne látta volna a mozivilág leghíresebb bokszolójáról készült filmet, az garantáltan hallott róla, és kapásból tudja, hogy Sylvester Stallone játssza benne a főszerepet. Mondhatni, ez a produkció már az általános műveltség kötelező darabkája, Stallone számára pedig maga a dicsőség. A színész ugyanis ezzel a szereppel írta be magát örökre Hollywood történelmébe, és a film… hát azóta is egy kasszasiker.

A Gyűrűk Ura: A király visszatér / Lord of the Rings: Return of the King (2003)

A Testvériség utazása a végéhez ért. Sauron emberei lerohanják Minas Tirith fővárosát. Az erejevesztett lord őrizte Gondornak, és az egykori virágzó királyságnak sosem volt ekkora szüksége egy vezetőre, mint most. De vajon Aragorn képes lesz azzá válni, akinek lennie kell?

Száll a kakukk fészkére / One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975)

Patrick McMurphy (Jack Nicholson) beleszeret egy 15 éves lányba, de kiskorú zaklatásáért börtönbe kerül. A rácsok mögött uralkodó helyzettől rettegve, McMurphy megjátssza, hogy őrült, és eléri, hogy a fogdából egy intézetbe kerüljön. Ám rádöbben, hogy az élet ott sem könnyű. A főasszisztensnő, Mildred Ratched (Louise Fletcher) ugyanis sokkal veszélyesebb, mint az elmezavarodott betegek!

Elfújta a szél / Gone With the Wind (1939)

A film, ami örökre megváltoztatta a hollywoodi mozitörténetet – a kritikusok körében már csak így emlegetik ezt a lehengerlő produkciót, mely Margaret Mitchell ikonikus regénye alapján készült, Vivien Leigh és Clark Gable főszereplésével.

Schindler listája / Schindler’s List (1993)

A film egy igaz történetet mutat be Oskar Schindlerről, a náci párt egyik tagjáról, egy komolytalan nőcsábászról és nyerészkedőről, de akinek sikerült több mint ezer zsidót megmentenie a holokauszt idejében. A képkockáknak lélekmegmozgató hatásuk van, és őszintén vallanak a háború szörnyűségeiről, illetve arról is, hogy miként változik az emberek személyisége a fegyverropogás nyomása alatt.

Annie Hall (1977)

Miután szakít a barátnőjével, Annie Hallal, a neurotikus new-yorki színész, Alvy Singer felidézi viharos kapcsolatuk legapróbb részleteit, csak hogy megfejthesse, mi okozta az elválásukat. A film időrendi sorrendben vázolja fel a szerelmi történetüket, az első találkozástól a szívszaggató szakításig.

A keresztapa / The Godfather (1972)

Mario Puzo regényéből merítve ihletet, a moziprodukció kivesézi Don Vito Corleone történetét, a neves szicíliai maffiózó életét, akinek sikerült Amerikába is beépülnie, és ott egy igen fontos társaságnak a fejeként tevékenykednie. A film meglepően valósághű részleteket fed fel abból a világból, mely halandó embernek láthatatlan, ahol az ígéreteknek súlya van, és ahol a becsület a legdrágább kincs.

A keresztapa, második rész / The Godfather: Part 2 (1974)

A folytatás Michael (Al Pacino) feltörekvését követi nyomon, aki a klán új Donjaként lép színre. Coppola filmje, melyben az első rész színésztáborából sokan visszaköszönnek a második részben is, óriási sikert aratott. 11-szer jelölték Oscarra, amiből 6-ot meg is kapott.

A bárányok hallgatnak / Silence of the Lambs (1990)

Csakis Hannibál, a pszichopata gyilkos, akinek egyébként a szakmája pszichiáter, képes egy körözött gyilkológép eszével gondolkodni, és kizárólag ő tud hasznos infókkal szolgálni egy pokolian veszélyes bűnöző elfogásához. Az ügy az FBI egyik fiatal, ám talpraesett ügynökéhez, Clarice Starlinghoz kerül, aki merész alkut köt Hannibállal…

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek