Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Olyan alkotásokról van szó, melyek nagy életigazságokat tartalmaznak, telítve vannak érzelemmel, és minden alkalommal valami újat fedezhetünk fel bennük.

10 FILM, amelyet többször is megéri újranézni!

”Semmilyen művészi alkotás nem lehet olyan hatással az emberre, mint a film, hiszen képes mély nyomot hagyni bennünk egy felvillanó képsor, egy dallam, egy hang!” – mondja Sorina Daniela Dumitrache pszichológus, a Journal of Experiential Psychotherapy szerkesztője.

Az alábbiakban néhány ilyen nagy hatású filmet mutatunk be, melyek megtekintésével, újra és újra gazdagodhat érzelem világunk.

Halálsoron – The Green Mile (1999)

Frank Darabont rendező számára, Stephen King szolgáltatta filmje alapjául a hat részből álló regényét, mely a halál előszobáját mutatja be egy Lousiana-i börtönben a ’30-as években. Az elítéltek palettája rendkívül sok színű, és ezek között egy adott ponton megjelenik egy színesbőrű látnok, egy modernkori Jézus, kinek feladata megfizetni a rossz tettekért. A rendező teljes mértékben ragaszkodott az eredeti műhöz, egyetlen eltérést az évszám jelenti (1932 helyett 1935), mivel nagyon szeretett volna betenni a filmben egy Fred Astaire és Ginger Rogers replikát, mely szerinte nagyon illett a film mondanivalójához. A film rendkívüli sikeréhez hozzájárult a tehetséges szereplőgárda, melyek között megemlítjük Tom Hanks-et, a nyugodt és kiegyensúlyozott börtönőr szerepében.

Sztalker – Stalker (1979 )

A film egy tudományos-fantasztikus film adaptációja nyomán készült, és ennek megfelelően hű maradt a rejtélyhez, mely árad belőle. A filmben megjelenik a Zóna, a  „kívánságok szobája”, ahol azonban nem teljesülnek a kívánságok, hiszen honnan tudnánk, hogy mit szeretnénk, mikor azt sem tudjuk, kik vagyunk valójában.

Schindler listája – Schindler’s List  (1993)

Steven Spielberg drámája a Holokauszt borzalmait mutatja be. Elénk tárja Oskar Schindler (Liam Neeson) történetét, egy német származású kereskedő emberét, aki próbálja megmenteni a lengyel zsidókat, munkát biztosítva nekik saját gyárában. Ralph Fiennes, aki Schindler ellenségét testesíti meg, mint, Amon Goth, náci tiszt, aki lelkiismeret furdalás nélkül öli az ártatlan embereket. A film bemutatja azt a sok szörnyűséget, melyet az embereknek el kellett viselniük a Holokauszt ideje alatt.

A remény rabjai – The Shawshank Redemption (1994)

Minden idők egyik legjobb filmjében, olyan színészekkel találkozunk, mint Tim Robbins és Morgan Freeman. A film mondanivalója, hogy a problémák és nehéz helyzetek megoldására, a legjobb stratégia, ha megőrizzük tartásunkat és szabad szellemünket.

Pi élete – Life of Pi (2012)

A film témája az ember kapcsolata az isteni erőkkel. Érdeme, hogy megpróbálta és bizonyos mértékig sikerült is bemutatnia az ember és tigris kapcsolatán keresztül magát az Istent.

Coco (2017)

A film Miquel történetét mutatja be, aki minden áron énekes szeretne lenni, annak ellenére, hogy családjában az éneklés már generációk óta tiltott dolog. Ennek ellenére a főhős mindent elkövet álmai valóra váltásáért, olyannyira, hogy eljut érte a holtak földjére. Itt azonban versenyt kell futnia az idővel, hogy visszatérhessen az élők közé.

Mátrix – The Matrix (1999)

Egy szomorú jövőkép arról, hogy mivé válhat az emberiség, ha hagyjuk magunkat robotok által vezérelni. A film érdekessége, hogy a valóság, ebben az estben nem más, mint illúzió, és megtekintése során ráébredhetünk a nagy igazságra, miszerint nem kell mindent vakon elhinnünk, amit a társadalom el szeretne hitetni velünk.

A zongorista – The Pianist (2002)

Roman Polanski filmje a nácizmus poklát tárja elénk a szereplőkön keresztül és az általuk megélt náci kegyetlenségek bemutatásán. A film a zongoraművész, W. Szpillmann, emlékei alapján készült, aki zsidó származása miatt kénytelen volt a szökevények életét élni, hogy elkerülje a deportálást. Sikerül elmenekülnie a varsói gettóból és jó néhány évet a város romjai között kénytelen eltölteni. Menekülését egy német tiszt jelenti, aki segít átvészelni ezt az időszakot.

Before Sunrise/Before Sunset/Before Midnight- trilógia

Egy trilógia a szerelemről, arról, amikor végre szeretett emberré válsz. A sorozat szinte két évtizedet ölel fel. Utolsó része, a Before Midnight, folytatja Celine (Julie Delpy) és Jesse (Ethan Hawke) szerelmi történetét, mely ezelőtt 18 évvel kezdődött egy Bécs felé tartó vonaton.

Az üvegkastély – The Glass Castle (2017)

A film az azonos című bestseller alapján készült, mely Amerikában 100 héten keresztül vezette a listát. Szereplői között találjuk Brie Larsont, Woody Harrelsont és Naomi Watts-ot. A film címére való utalás Brie Larson szájából hangzik el: „Mikor apánk nem a megvalósításairól beszélt, akkor elénk tárta, hogy milyen csodás dolgokat szeretne még létrehozni, éspedig egy Üvegkastélyt!”

Jeannette Walls, nonkonformista szülei (Woody Harrelson és Naomi Watts)mellett nő fel, mely egyben átok és áldás is a számára. Rex és Rose Mary Walls négy gyereket nevel és a nomád életmód követői. A karizmatikus személyiségű apa, lehozza gyerekei számára  a csillagokat is, mégis nem képes kellő életminőséget biztosítani számukra. Pénzük fogytával, felhagynak a nomád életmóddal és letelepednek egy virginiai bányász városban. Janette és testvérei kénytelenek saját maguk gondját viselni, mindaddig, amíg kellő erőt és kíváncsiságot merítenek az otthon elhagyásához.