Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Szeptember 21-én startol a hazai mozikban a Universal Pictures legújabb siker-produkciója, a Viktória királynő és Abdul (eredeti címén Victoria and Abdul). Az életrajzi-történelmi dráma Stephen Frears rendezésében készült, és javarészt az Egyesült Királyságban forgatták. Skócia mesés tájaival a háttérben, a cselekményben a legcsodálatosabb barátság bontakozik ki minden idők legkitartóbb királynője és egy indiai szolgáló között…

Rang, barátság, történelem - elbűvölő film egy királynő és egy szolga különleges viszonyáról

A főszerepben a közkedvelt és népszerű Judi Dencht láthatjuk, míg Abdul bőrébe Ali Fazal bújik. A 81 évét betöltő Viktória királynő rangjához képest különös tettre folyamodik: nem kívánatos barátságot köt egy közönséges indiai szolgálóval, Abdul Karimmal. A film igaz történeten alapszik, amelyben a vicces pillanatokat tökéletesen ellensúlyozzák a komoly, érzelmileg megterhelő jelenetek.

Abdul Indiából csöppent a királyi udvarba. Azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy ő volt az egyedüli szolgáló az udvarban, aki nem tekintette szentírásként a felettesei parancsait. A királynő kíváncsiságát felcsigázta a férfi származása, ez volt valójában a barátságuk beindítója. A két ember egyre közelebb került egymáshoz, és a közel kétórás film alatt fantasztikus élményeket szereznek.

Viktória királynő egyébként az Egyesült Királyság uralkodója volt 1837-től haláláig, 1901-ig. 1876-ban India császárnőjének is kinevezték. Mindössze 18 éves volt, amikor el kellett foglalnia a trónt, és bár akkoriban az Egyesült Királyság már alkotmányos monarchia volt, mégis óriási befolyása volt a politikára. Viktória házasságából kilenc gyerek született, ezek leszármazottjai közül most II. Erzsébet királynőé a trón. Őmögötte Viktória volt a második leghosszabb ideig uralkodó brit királynő: 63 évig és 7 hónapig vezette Nagy-Britanniát és Írországot.