Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A Vaya Con Dios, Katie Melua és Youssou N’Dour is fellép fel a július 15. és 20. között megrendezendő 11. VeszprémFesten. A fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azt mondta: a fesztivál Európában is széles körben ismertté tette Veszprémet.

Vaya Con Dios

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a szervezők munkáját méltatva arról beszélt, hogy az idők folyamán mindig van olyan veszprémi polgár, aki sokat tesz a városért és az egész régióért például azzal, hogy vasutat, színházat, nyomdát, rádiót, egy nagy céget, vagy akár egy fesztivált alapít. És a veszprémi polgármesterek ezeket a kezdeményezéseket mindig felkarolták – tette hozzá Navracsics Tibor.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere felidézte, hogy a város megkapta a Holnap Városáért Díjat színes és tartalmas kulturális programjaiért, a műemléki épületek kiemelkedő kezeléséért, gondozásáért.

Mindig probléma, hogy miként tudjuk a műemléki környezetet nem skanzenként, múzeumként kezelni, hanem megtölteni színvonalas, élő programokkal – magyarázta, hozzátéve: a VeszprémFest jól mutatja, hogy ezek között a történelmi falak között egy olyan közösség van, amely kreatív és inspirálóan képes a művelődésközvetítésre.

Mészáros Zoltán fesztiváligazgató tájékoztatása szerint a rendezvénysorozat nyitó napján, július 15-én, kedden a nagyszínpadon Roberto Fonseca kubai zenész és a mali származású, Franciaországban élő, kortárs világzenét játszó Fatoumata Diawara lép fel. Másnap Katie Melua grúz származású brit énekesnőt, csütörtökön a Vaya Con Dios-t, pénteken a The Brand New Heavies londoni acid jazz zenekart, szombaton pedig Youssou N’Dour szenegáli popénekest hallhatja a közönség.

Vasárnap – hagyományteremtő szándékkal – megrendezik a magyar dzsessz napját, amelyen koncertet ad a Kőszegi Imre 70’, a Modern Art Orchestra, a Pátkai Rozina Sextet, valamint a Charlie Jazz.

A 4. Rozé, Rizling és Jazz Napokon július 14. és 22. között mintegy 30 fiatal, feltörekvő, illetve ismert dzsesszénekes és -együttes mutatkozik be. Nagy generáció a kolostorban címmel Sebestyén Márta, Somló Tamás, Dés László, Karácsony János és barátaik lépnek fel a jezsuita kolostornál július 16. és 19. között.

A jegyárak négyezer és húszezer forint között mozognak idén, a jegyeket április elsejétől árusítják a veszprémi jegyirodában és az interneten – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Mészáros Zoltán beszélt arról is, hogy a Rozé, Rizling és Jazz Napokra 15-20 ezer, míg a nagyszínpados koncertekre 12-13 ezer látogatót várnak. Tájékoztatása szerint a fesztivál idei költségvetése meghaladja a 200 millió forintot: a város 20 millióval támogatja a rendezvényt, a központi költségvetésből 40-50, jegyeladásból 75 millió forintra számítanak. A fennmaradó rész finanszírozására szponzorokat keresnek, még főszponzoruk nincs – tette hozzá.