KezdőlapHírekII. Erzsébet királynő a visszavonulását fontolgatja. Kiderült, mikor léphet trónra Károly herceg!

II. Erzsébet királynő a visszavonulását fontolgatja. Kiderült, mikor léphet trónra Károly herceg!

-

Az Egyesült Királyság uralkodója, II. Erzsébet királynő a brit történelem leghosszabb életű szuverénje. 1952 február 6-án lépett Nagy-Britannia trónjára, és 66 év uralkodás után, a most 92 esztendős királynő bejelentette, szándékában áll lemondani a koronáról fia, Károly herceg javára.

Hirdetés

A Daily Star nevű brit kiadvány értesülései szerint, II. Erzsébet három év múlva, azaz a 95. születésnapján tervezi a visszavonulását. Ennek értelmében, Károly herceg 2021 április 21-én már a fején viselheti a koronát – a szó jelképes értelmében.

„Az emberek a palotában azt állítják, a királynő arról tájékoztatta a közeli rokonságát, hogy ha még trónon lesz a 95. születésnapján, akkor kérvényezni fogja a régensi törvényjavaslat érvénybe léptetését, amely által átruházza a hatalmat elsőszülött fiára.” – nyilatkozták megbízható források a királynő környezetéből.

Hirdetés

„A monarchia közeli ismerősei szerint, ha megéri a 95. életévét, a királynő emlékezetes döntést hoz majd, és hivatalosan is kinevezi Károlyt trónörököséül. Minden végrehajtói hatalmat átruház a fiára, aki viszont csak Erzsébet halála után lehet megkoronázott király.” – írja egy királyi biográfus, aki nemrégiben egy életrajzi kötetet adott ki Károly hercegről.

Ennyi pénzt költ évente Károly herceg. Az összeg láttán te is falnak futsz...

Legutóbb 1810-ben, III. György idejében léptették érvénybe a régensi törvényjavaslat (a Regency Act) dokumentumot, melynek nyomán a trón örökösét régensherceggé nyilvánítják, vagyis a szó teljes értelmében királlyá teszik, csupán a hivatalos megkoronázása marad el. Akkor III. György elsőszülött fiát illették e titulussal, aki 10 évvel a kinevezése után, apja halálakor, IV. György királyként léphetett Nagy-Britannia trónjára.

Abban az esetben, ha 2021 áprilisáig a királynő elhunyna – amire minimális az esély, ugyanis kora ellenére II. Erzsébet makkegészségnek örvend –, a Walesi herceg lesz az első, akit tájékoztatni fognak az uralkodó haláláról. És ha ez bekövetkezik, a most 70 éves Károlyt azonnal királlyá koronáznák.

Erzsébet királynő döntése egyébként senkit sem lepett meg, egyrészt azért, mert már több mint hat évtizede viseli a koronát, másrészt pedig férje, a 96 esztendős Fülöp herceg is visszavonult a nyilvános szerepléstől. Tény, hogy ez várható volt, de szerinted Károly méltó utódja lesz anyjának a trónon?

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek