Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A 60-as években készült egy dokumentumfilm a királyi családról, mely a mindennapi életükbe engedett némi betekintést, azonban akkor ezt kevesen láthatták.

Ez az a dokumentumfilm a brit királyi családról, amit 1969-ben lehetett utoljára látni

A film készítője Richard Cawston volt, akinek alkalma nyílt 18 hónapon keresztül figyelemmel kísérni és dokumentálni a királyi család tagjainak mindennapi életét. Filmkocka készült arról, ahogy Fülöp herceg Balmorban éppen kolbászt grillez, vagy ahogyan Erzsébet királynő Richard Nixonnal, az Amerikai Egyesült Államok elnökével éppen beszélget.

A dokumentumfilm elkészítésének valódi oka Laura Mayhall, a „Women’s Suffrage in the British Empire” kiadója szerint nem volt más, mint:”Megdönteni azt a felfogást, hogy a királyi család tagjainak életvitele elrugaszkodna a valóságtól, hogy az egyszerű ember is betekintést nyerhessen a monarchia életébe!”

Amikor Erzsébet királynő számára bemutatták az elkészült dokumentumfilmet, az nagyon tetszett a királynőnek, bár a film készítőjének fenntartásai voltak arra nézve, hogyan fogadja majd a királyi család a róluk készült filmet. Az elkészült film közel két órás volt, és 1969. június 21-én került adásba az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban.

A dokumentumfilm zajos sikert aratott, viszont ennek ellenére a királynő úgy döntött, hogy ne kerüljön többé adásba. Az ok az volt, hogy ha ennyire beengedik az egyszerű embereket a királyi család mindennapi életében, akkor annak a varázsa, a titokzatossága eltűnik.

2011-ben ebből a filmből játszottak be 90 másodpercet, a National Portait Gallery-ben, amint Erzsébet királynő, Fülöp herceg, Káros herceg és Anna hercegnő együtt fogyasztják el reggelijüket a családi asztalnál, miközben a királynő egy vidám történetet mesél társai számára.

A dokumentumfilm többi része azóta is elzárva pihen az egyszerű emberek szeme elől.