Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Egy tehetséges újságíróhölgy és bizonyos ideig a Föld legbefolyásosabb embere – Jacqueline és John Fitzgerald Kennedy minden idők legkedveltebb elnöki házaspárját alkották, gyakori félrelépéseik ellenére is.

Jackie Kennedy elegáns, elbűvölő nő volt, ugyanakkor távolságtartó és a hatalomért, luxusért sóvárgó is. Szépsége és intelligenciája páratlan volt – legalábbis erről írnak az Amerikai Egyesült Államok 35. First Ladyjéről az eddig megjelent életrajzokban. Ifjú pályakezdő volt, amikor megismerte a szintén feltörekvő Kennedy szenátort. Egyesek azt állítják, a „Létezik egy adott életkor a legfelsőbb mandátum meghódítására?” kérdésével vette le a politikust a lábáról.

1953-ban kötöttek házasságot, és a felesége volt az, aki a háttérből támogatta JFK-t, míg végül 1961-ben az USA elnökévé választották. Azt suttogták, Jacqueline írta Kennedy szívhez szóló diskurzusait, melyekkel oly sok amerikait maga köré édesgetett. Nem hiába vált népszerűvé az elnök megjegyzése, melyet az újságíróknak tett, amikor először utazott külföldre államfői tisztségében: „Én vagyok az a férfi, aki elkísérte Jaqueline Kennedyt Párizsba.”

Bár fülig szerelmes volt a feleségébe, és nagyon büszke is volt rá, Amerika 35. elnöke mégsem tudott hű maradni hozzá. Marilyn Monroe, Betty Grable, Sophia Loren, Jean Simmons és Pamela Turnure csak néhány volt azon nők közül, akik ágyukba fogadták az elnököt. Félrelépéseit végül Jackie-nek is el kellett fogadnia. JFK ugyanis a világ legszebb asszonyaira vetette ki a hálóját, akikkel még a szintén gyönyörű First Lady sem tudta felvenni a harcot. Igazából nem is akarta – Jacqueline imádta a luxust, a pénzt, a hatalmat és mindazt, amivel az elnökség jár, így szemet hunyt a férje kalandjai felett. Aztán ő maga is egyre gyakrabban maradt ki otthonról. Életrajzai közül az egyik például Warren Beattyt, Paul Newmant, Gregory Pecket, Frank Sinatrát és Marlon Brandot nevezte meg Amerika első asszonyának legszaftosabb hódításaiként.

A Kennedy-házaspárnak két gyereke született, és fiú és egy lány: John és Caroline.

Kapcsolatuknak az egyik legmegrázóbb tragédia vetett véget, egy gyilkossági merénylet, melyet 1963-ban követtek el az amerikai elnök ellen, Dallasban. Kennedyék a texasi nagyvárosban autókáztak egy kabrióban az oda tett látogatásuk során, amikor eldördült a végzetes lövés. Jacqueline egy pillanatig sem szakadt el a férje koporsójától, így a vérfoltokkal áztatott rózsaszín öltözéke örökre beégette magát a történelembe.

„Az életemnek vége.” – ismételgette megtörve Jackie.

Mindezek ellenére, J. F. Kennedy meggyilkolását követően a volt First Lady ismét férjhez ment, 1968-ban, Arisztotelész Onasszisz görög üzletemberhez. A házasságuk 1975-ben ért véget, a férj halálával. Jacqueline Kennedy Onassis 1994-ben hagyta el ezt a világot.

„Először szerelemből mész férjhez, másodszor a pénzért, harmadszor pedig a társaságért.” – fogalmazott egykoron. Az, hogy ő igazából milyen elvek szerint élte a szerelmi életét, már örökre titok marad.