Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Sokan szeretnénk a királyi családban élni, élvezni a gondtalan életet és a határtalan kényelmet. Azonban az uralkodók sem tehetnek meg mindent, amihez kedvük szottyan. A brit királyi család tagjainak például kötelessége minden évben nyilvánosságra hozni a pénzügyeit.

Ennyi pénzt költ évente Károly herceg. Az összeg láttán te is falnak futsz...

Többek között (beleértve azt is, hogy minden egyes brit állampolgár pontosan 69 pennyt adóz a királyi családnak) az is kiderült az évi jelentésből, hogy Károly herceg hobbijai egyáltalán nem olcsók, a legtöbb pénzt pedig utazásokra költi a trónörökös.

2017 őszén az Indiába, Malajziába, Szingapúrba és a Brunei Szultanátusba tett látogatása például közel 362 ezer font sterlingbe, azaz 130 millió forintba került, ami körülbelül háromszor annyi, mint amennyit Vilmos és Katalin szokott elkölteni egy hasonló körúton. Károlyt felesége, Kamilla cornwalli hercegné kísérte el, és az utazásuk költségei megdöntötték a rekordot. A második legdrágább körút Anna királyi hercegnő ghánai és Sierra Leone-i kirándulása volt, mely szinte 70 ezer font sterlingbe került.

Károly ráadásul a királyi vonatot is gyakrabban használja, mint Őfelsége II. Erzsébet. A szerelvény igénybevétele a monarchia 20 ezer font sterlingjébe, azaz közel 7 millió forintba kerül.

A Time magazinban megjelent cikk szerint, Károly walesi herceg felbecsült vagyona 400 millió amerikai dollárra tehető. Az összeg tartalmazza a Cornwall Hercegség (The Duchy of Cornwall) és a közel 53 ezer hektárnyi földterület értékét, melyet a trónörökös 23 megyében birtokol. A Cornwall Hercegséget III. Edvárd király alapította 1337-ben, hogy biztos jövedelmet biztosítson fiának, Edvárd hercegnek. A tulajdonjog mindig az uralkodó első örökösét illeti.

Ennyi pénzt költ évente Károly herceg. Az összeg láttán te is falnak futsz...

A legfrissebb dokumentumok szerint, Károly herceg 21,7 millió font sterlinghez jutott hozzá 2017 márciusa és 2018 márciusa között, a Cornwall Hercegség által. Az összeg közel 5 százalékkal gyarapodott a tavalyihoz képest, és közérdekű tevékenységekre, karitatív akciókra és személyes célokra költhető, a családot is beleértve.

Mindemellett Károly herceg „fizetést” is kap a Hercegség többletjövedelméből, viszont nincs hozzáférése a tőkejövedelemhez. Ez magyarán azt jelenti, Károly herceg köteles a jövedelmi adó fizetésére, de nem fizet adót a Hercegség nyereségei után.

A madarak azt csiripelik, II. Erzsébet királynő elsőszülött fia egyre többe kerül a briteknek, ami egyáltalán nem kedvez a hírnevének. Sőt, az a pletyka is felütötte a fejét, hogy talán a királynő Károly helyett egyenesen Vilmosra hagyná a koronát. Az unoka azonban kategorikusan kijelentette, nem akar apja helyett király lenni.