Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Talán sosem tűnt fel, vagy csak felnőtt fejjel szúrtad ki, hogy gyermekkorod kedvenc rajzfilmfiguráinak mindössze négy ujjat rajzoltak az animátorok. Furcsa egy jellemvonás, meg kell hagyni, de amióta létezik ez a műfaj, azóta él ez a tendencia, még ma is, és igen, magyarázat is van arra, miért hiányzik például Miki Egérnek az ötödik ujjacskája.

Tudtad? Miért van a legtöbb rajzfilmfigurának csak négy ujja?

A nyugati államok-szülte animációs szereplőket az állatvilágból ragadták ki és ruházták fel emberi jellemvonásokkal. Az egyik magyarázat ebből fakad: helyet adni a valóságnak a fikcióban. A négyujjúság pedig általában ráillik az állatokra – a kutyának és a macskának például tényleg négy „ujja” van.

Aztán, négy ujjat sokkal könnyebb lerajzolni, mint ötöt. Még ma is, amikor a technológia óriásit ugrott az első Disney-rajzfilmek megjelenésétől, és bármilyen animációt életre kelthet, a legtöbb szereplőnek ma is hiányzik az ötödik ujja – talán a hagyomány megőrzése céljából.

Újabb szakemberek által is elfogadott magyarázat, hogy a figuráknak legtöbbször feketével körvonalazott testük van, így sokkal nehezebb az apró részleteket kidolgozni egy parányi felületen. Amennyiben a szereplőknek meglenne mind a tíz ujjuk, a kezeik hatalmasnak tűnnének a testükhöz képest. Még Walt Disney is azt vallotta, hogy ha Miki Egeret öt ujjacskával rajzolták volna, a kezei inkább egy banánhoz hasonlítottak volna, mintsem egy emberi végtaghoz.

A kivételek erősítik a szabályt alapon, természetesen léteznek öt ujjú rajzfilmfigurák is, de azok már komolyabb animációkban szerepelnek. Ezesetben a kezüket a legapróbb részletekig kidolgozzák, a kontúrvonal pedig hajszálvékony.

A négyujjú mesehősök sokkal gyakoribbak a nyugati animáció-iparban, míg Kínában és Japánban inkább öt ujjacskával ábrázolják a szereplőket. De erre is van logikus magyarázat: a keleti kultúrában a 4-es számjegy a halál szimbóluma, ráadásul a kisujj amputálása rutinos büntetési eljárás a maffia berkeiben.