Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Heves érzelmek, szélsőségek, szakítások, váratlan fordulatok és erkölcstelenségek jellemezték a szerelmet, melyet a XX. század love story-jának nyilvánítottak, és amelyet a Vatikán is elítélt, „erotikus koldulásként” bélyegezve meg. Elizabeth Taylor és Richard Burton románcáról van szó, aminek tüze valósággal felperzselte a világot.

A XX. század szerelmi története: Elizabeth Taylor és Richard Burton eget rengető románca

A nő egyike volt minden idők legszebb asszonyainak. Gyönyörű, lilás árnyalatú szemei írták be őt a világtörténelembe, a bájos kisugárzása pedig örökéletűvé tette őt. A férfi szintén a sztárok táborát gazdagítja, elismert színész és playboy, na meg nagypályás iszákos hírében állt. 1952-ben találkoztak először: Elizabeth a negyedik házasságában élt, és akkor még Richard is nős volt. A vonzalmuk tagadhatatlan volt, és később sem tudtak ellenállni egymásnak.

10 évvel később találkoztak újra, Rómában, a Kleopátra című film forgatásain. A sors akarta így – vélekedtek sokan, magára a helyzetre és a körülményekre alapozva. Burton nem szerepelt a színészek listáján, csupán beugrott Stephen Boyd helyett, aki egyszerűen csak kilépett a projektből. Akkor csattant el az első csókjuk is, ami annyira hosszúra sikeredett, hogy a rendezőt is elbizonytalanította. Már rég nem vették őket a kamerák, de ők továbbra is csókolóztak, teljesen elveszve egymásban.

„Richard rabja volt Elizabethnek.” – tette szóvá a színész öccse is, Graham Jenkins.

Elizabeth Taylor és Richard Burton szerelmi viszonya az évszázad legfelkapottabb média-eseménye volt. Volt benne minden, amit ember el tud képzelni, sőt, még annál több is: lesifotósok, méregdrága jahtok, vagyonokat érő ékszerek, luxusrezidenciák Londonban, a svájci Gstaadban, a Genfi-tó partján fekvő Céligny-ben és a mexikói Puerto Vallartán, valamint hírességekből álló baráti kör, beleértve a Rothschild családot, Grace monacói hercegnét és a Windsori hercegi párt.

Szerelmük minden rezdülését figyelte a média. Igazából a nyilvánosság előtt élték az életüket, ebből pedig eget rengető botrány kerekedett. A viszonyuk a Vatikán fülébe is eljutott, elítélve őket „pajzán koldulás” miatt.

Elizabeth 1964 márciusában vált el akkori férjétől, Eddie Fishertől. Pár hónappal korábban Richard is beadta a válókeresetet, így szintén márciusban, a színésznő hivatalos válása után néhány nappal egybe is keltek. Burton a második, Taylor az ötödik házasságába lépett, de sajnos ez a frigy túl heves volt ahhoz, hogy tartós legyen. Elizabeth Taylor 10 évig viselte türelemmel Richard Burton züllött életmódját. Elváltak, ám sokáig mégsem bírták a másik nélkül.

16 hónappal később újra egybe keltek, aztán ismét elváltak.

„Talán túlságosan is szerettük egymást.” – vallotta az ibolyaszemű díva, akit bár rettenetesen bántott Burton alkoholizmusa, mégis egy életen át szerette. Richard is tudatában volt annak, hogy részegségével sebeket ejt a felesége lelkén, tisztában volt azzal is, hogy az alkohol hatása alatt sértegette az asszonyt, éppen ezért, amikor a lelkiismeretfurdalás gyötörte, a legszebb leveleket címezte a feleségének, tele szerelemmel és őszinte érzelmekkel.

„Egy örökkévalóságig kárhozatra ítéltek engem az istenek. Megadták nekem a tüzet, de én folyton csak eloltani próbálom. És a tűz, kedvesem, te vagy.” – fogalmazott Burton egy levélben. Sosem mondott le az italról, aminek végül, 41 éves korában az áldozatául is esett.

Elizabeth Taylor 79 évesen hunyt el egy Los Angeles-i kórházban. Hosszas betegeskedés, műtétek és számtalan kórházi ellátás után, végül szívelégtelenség vitte el őt, 2011-ben. Viharos élete gyakran került a bulvársajtó címlapjára, 1999-ben pedig az Amerikai Film Intézménye a hetedik helyet tulajdonította neki, minden idők 100 legsikeresebb színésznője között.